De Leijgraaf en het Koning Willem 1 College fuseren.
De Leijgraaf en het Koning Willem 1 College fuseren.

Beeld: Typetank

Akkoord over fusie Koning Willem 1 en De Leijgraaf

De Brabantse mbo-instellingen Koning Willem 1 College en De Leijgraaf gaan samen verder. De bestuurlijke fusie is sinds 1 januari dit jaar een feit en onlangs werd ook het onderhandelaarsakkoord definitief over het gelijktrekken van de secundaire arbeidsvoorwaarden en het sociaal statuut.

In totaal gaat het om zo’n tweeduizend medewerkers die samen 1500 fte beslaan. De twee roc’s -waarvan De Leijgraaf de kleinere instelling is- hebben samen ongeveer 20 duizend studenten. De scholen gaan verder onder de naam van de grotere instelling: Koning Willem 1 College.

Divers aanbod

De fusie moet zorgen dat er in Noordoost-Brabant een ‘breed en divers’ aanbod van beroepsopleidingen blijft in een tijd dat studentaantallen dalen, zo schrijft het roc op zijn website. De locaties blijven Den Bosch, Oss, Veghel en Cuijk en de instellingen beloven dat het onderwijs kleinschalig blijft en in de regio georganiseerd. Voormalig onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) eiste dat studenten les krijgen in kleine groepen en zich thuis moeten voelen op hun school toen ze in oktober 2021 akkoord gaf voor de fusie.

De minister eiste dat studenten les krijgen in kleine groepen en zich thuis moeten voelen op hun school toen ze akkoord gaf voor de fusie

Secundaire arbeidsvoorwaarden

De bonden praatten mee over het gelijktrekken van de secundaire arbeidsvoorwaarden van alle medewerkers en het sociaal statuut. AOb-rayonbestuurder Anita Duchateau onderhandelde hier sinds de zomervakantie over. “Er waren wel wat verschillen”, zegt ze. “Werkgevers proberen vaak te bezuinigen.” De reiskosten waren zo’n voorbeeld. “Bij de ene organisatie kregen ze 40 weken per jaar een reiskostenvergoeding. Bij de andere organisatie 45 weken. Het voorstel was om dit gelijk te trekken naar 40 weken voor iedereen”, zegt Duchateau. “Dat was een verslechtering en hebben we omhoog weten te krijgen naar 42 weken voor onderwijsgevenden en 45 weken voor onderwijsondersteuners tot en met schaal 8.”

Daarnaast zijn er duidelijke afspraken gemaakt over het sociaal statuut. Dit gebruiken besturen tijdens reorganisaties. Dat is nu niet aan de orde, maar mocht dat ooit nodig zijn, en medewerkers krijgen door een reorganisatie een lagere functie, dan moeten ze altijd in hun eigen loonschaal blijven. “Zulke afspraken staan in zo’n statuut”, zegt Duchateau.

Verder maakten de bonden nog afspraken over het fietsenplan, de geldbedragen bij jubilea en de bijdrage aanvullende ziektekostenverzekering. De totale uitgave voor deze arbeidsvoorwaarden stijgt met 3 ton. Voor het onderhandelaarsakkoord was genoeg draagvlak, want de leden stemden onlangs in.

Voorleggen

De functiehuizen zijn ook samengevoegd. Duchateau: “De functies bij de Leijgraaf worden ingepast in het functiehuis van het Koning Willem 1 College. Wij hebben erop aangedrongen dat de verandering van het functiehuis in concept aan de ondernemingsraad wordt voorgelegd en als er arbeidsvoorwaardelijke gevolgen zijn dat de bonden dan zich hierover moeten buigen.”

Blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw onderwijssector. Download de AOb-ledenapp in de Google Playstore of Apple Store en vink mbo aan. 

Meer nieuws