De MBO-raad en de Vereniging Hogescholen hebben een convenant ondertekend om de doorstroom van het mbo naar het hbo te verbeteren.
De MBO-raad en de Vereniging Hogescholen hebben een convenant ondertekend om de doorstroom van het mbo naar het hbo te verbeteren.

Beeld: Pixabay

Afspraak: hbo en mbo gaan doorstroom verbeteren

Hogescholen gaan mbo’ers helpen bij hun voorbereiding op de sprong naar het hoger onderwijs. Mbo-opleidingen gaan er zelf ook meer aandacht aan besteden, beloven ze.

Gisteren hebben de koepelverenigingen van mbo en hbo daartoe een convenant ondertekend, in het bijzijn van onderwijsminister Van Engelshoven. Ze willen de doorstroom verbeteren, nemen ze zich voor.

Sfeer

In het mbo zijn al veel keuzevakken (‘keuzedelen’) om leerlingen te helpen bij een overstap naar het hbo, maar de hogescholen beloven nu dat ze “mensen en middelen” ervoor gaan inzetten. De mbo’ers mogen naar de hogeschool komen voor hun keuzedelen, zodat ze alvast de sfeer kunnen proeven.

‘Hogescholen beloven nu dat ze mensen en middelen ervoor gaan inzetten’

Uitval

Ongeveer een op de drie eerstejaars hbo-studenten komt uit het mbo. De overstap is niet makkelijk: meer dan 20 procent valt in het eerste studiejaar uit. ‘Cruciaal hierbij zijn de eerste honderd dagen’, staat in het convenant.

Hoe goed zulke keuzedelen helpen, is nu moeilijk te zeggen. De hogescholen gaan daarom cijfers en analyses over studiesucces met het mbo delen, beloven ze. Ze willen daartoe betere data over de doorstroom krijgen van het ministerie van Onderwijs.

Meer nieuws