'Meer tijd nodig voor een breder pakket'
'Meer tijd nodig voor een breder pakket'

Beeld: Typetank

Afsluiten cao-po kost meer tijd

De - zelf opgelegde - deadline van 1 april voor het afsluiten van de cao-po is niet gehaald. ‘Het kost meer tijd dan verwacht’, verklaren de sociale partners in een gezamenlijke verklaring.

Een belangrijk onderdeel van de cao-po is het dichten van de loonkloof – het verschil in salaris tussen werknemers in het basisonderwijs en hun collega’s in het voortgezet onderwijs. Die operatie kost meer tijd dan verwacht, zo schrijven de sociale partners in een gezamenlijke verklaring.

‘Er is een breder pakket nodig om alle uitdagingen aan te pakken’

“Er zitten veel technische haken en ogen aan het dichten van de loonkloof”, zegt bestuurder Thijs Roovers die namens de AOb aan de onderhandelingstafel zit. Zo is de cao primair onderwijs voor mensen in álle functies, dus ook voor ondersteuners. In totaal betreft het meer dan 150 duizend mensen, die in verschillende salarisschalen zitten en er niet allemaal evenveel op vooruit zullen gaan. “Het is best een klus om te zorgen dat iedereen straks hetzelfde beloond wordt als de collega’s in het voortgezet onderwijs.”

“Het is een moeilijke tijd voor het onderwijs”, zegt Roovers. “Corona en het leraren- en schoolleiderstekort maken dat alleen een cao-afspraak over het dichten van de loonkloof niet voldoende is. Er is een breder pakket nodig om alle uitdagingen aan te pakken. Dat kost meer tijd dan zowel wij als de werkgevers hadden verwacht, maar we willen nu zo snel mogelijk tot een overeenkomst komen.”

Lees ook: ‘Regeerakkoord geeft aan dat actievoeren loont’

Meer nieuws