De ANW-compensatie verdwijnt bij pensioenfonds ABP. Check welke gevolgen dit heeft voor jou.
De ANW-compensatie verdwijnt bij pensioenfonds ABP. Check welke gevolgen dit heeft voor jou.

Beeld: Pixabay

Afschaffing ANW-compensatie, check je financiële situatie

Een vraag om even bij stil te staan: zal je partner goed kunnen rondkomen als je overlijdt? Vanaf 1 mei 2018 stopt pensioenfonds ABP met het uitbetalen van een aanvulling op het nabestaandenpensioen voor partners die nog niet de AOW-leeftijd hebben bereikt. Of een verzekering nodig is, hangt van je persoonlijke situatie af.

Na je overlijden ontvangt je partner partnerpensioen. De opbouw voor het partnerpensioen is door de bonden verhoogd naar 70 procent van het ouderdomspensioen. “Het ging namelijk altijd om 50 procent”, zegt AOb-beleidsadviseur pensioenen Roelf van der Ploeg. Wel verdwijnt de ANW-compensatie voor partners die nog niet de AOW-leeftijd hebben bereikt per 1 mei. “Leden moeten goed kijken of ze zich hiervoor willen verzekeren om de afschaffing van die compensatie op te vangen”, legt Van der Ploeg uit. Dat is voor iedereen anders en hangt van je persoonlijke financiële situatie af.

Aanbod

Onderwijspersoneel in het mbo of hbo kan zich via hun schoolbestuur verzekeren. “Alle werkgevers uit deze onderwijssectoren doen een collectief aanbod aan hun personeel. Verzeker je je via deze manier, dan zit er een klein fiscaal voordeel in.”

De werkgevers uit het po en vo doen niet allemaal mee aan zo’n collectief aanbod. “Sommige besturen uit het po en vo doen wel mee, anderen weer niet. Vraag dit na bij je werkgever”, zegt Van der Ploeg. Leden in deze sectoren moeten goed bekijken of ze zich willen verzekeren en dit zelf regelen bij een verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen dan bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering of nabestaandenverzekering afsluiten.

Onderwijspersoneel dat werkt in het mbo of hbo kan zich via hun schoolbestuur verzekeren.

Sluit je zelf een verzekering af, dan is het goed om te kijken of je tot de groep behoort die al vóór 1996 werkt in het onderwijs. Dan heb je namelijk al langer gespaard voor je pensioen en heeft jouw partner mogelijk recht op meer partnerpensioen vanwege oude afspraken. Via deze link kun je bekijken waarop je recht hebt. Van der Ploeg: “Reken dat vooral uit als je tot deze groep behoort, want het betekent dat je ook voor een lager bedrag kunt verzekeren.”

Ziek

Chronisch zieken doen er verstandig aan zich vóór 1 mei 2018 te melden bij het ABP, tipt Van der Ploeg. “Deze groep mensen valt onder een uitzonderingsregel, maar zij moeten dit wel laten weten aan het ABP.”

Pensioenfonds ABP heeft alles op een rij gezet over de afschaffing van de ANW-compensatie. Op de website van het pensioenfonds kun je ook vinden hoeveel de compensatie voor jou was. Ga naar deze link voor extra uitleg en informatie.

Meer nieuws