Algemeen

Acties bij VO-raad voor nieuwe cao

De prikacties voor een nieuwe cao komen op stoom. Vanmiddag protesteerden jonglerende docenten gymnastiek bij de jaarlijkse vergadering van de werkgeversorganisatie VO-raad. Ze lieten de werkgevers zien hoe moeilijk het is om, soms letterlijk, alle ballen in de lucht te houden.

Tekst Algemene Onderwijsbond - - 2 Minuten om te lezen

actie-voortgezet-onderwijs

Beeld: Sijmen Hendriks

Gisteren was er ook een prikactie. Docenten van het Dendron College uit Horst kwamen per actie-bus vanuit Limburg naar Utrecht om hun stem te laten horen bij de VO-raad. De docenten maakten duidelijk met welke problemen zij dagelijks in hun klas en in hun school worden geconfronteerd. Het werd hoog tijd dat de werkgevers achter hun bureau eens hoorden hoe hoog de werkdruk in de klas is opgelopen.

Komende week komt er op donderdag 7 juni weer een docententeam protesteren bij de VO-raad, dit keer uit het Noorden van het land.

Actievoerende docenten en ondersteuners jongleren bij de werkgeversorganisatie VO-raad om te laten weten dat ze teveel ballen in de lucht moeten houden. Ze willen minder werkdruk, meer salaris en minder lesuren. (Beeld: Dorien König/AOb)

Landelijke acties

Tot nu toe zijn er vooral prikacties gevoerd in het voortgezet onderwijs. Als de werkgevers niet overstag gaan, volgen na de zomervakantie grotere landelijke acties. Wie niet horen wil, moet maar voelen. De eisen van de AOb voor een nieuwe cao zijn en blijven 20 lesuren per week – het Europese gemiddelde – en kleinere klassen. Want de werkdruk is nu zo hoog dat leraren geen tijd en ruimte meer hebben om hun werk goed te doen. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs. Kom dus in actie: voor jezelf, voor je collega’s, voor goed onderwijs en dus uiteindelijk voor je leerlingen!

De docenten en ondersteuners uit het voortgezet onderwijs wijzen Paul Rosenmöller (midden), voorzitter van de werkgeversorganisatie VO-raad, vanmiddag nogmaals op hun eisen. Ze willen minder lesuren, meer salaris en kleinere klassen. Ze namen jongleer-ballen mee om duidelijk te maken dat ze teveel ballen in de lucht moeten houden op school.