Het ABP waarschuwt voor pensioenkortingen in 2021.
Het ABP waarschuwt voor pensioenkortingen in 2021.

Beeld: Pixabay

ABP waarschuwt voor pensioenkortingen in 2021

Pensioenfonds ABP, waar het onderwijspersoneel bij is aangesloten, heeft een beter kwartaal achter de rug, maar waarschuwt voor pensioenkortingen in 2021. ‘Het ABP zit nog steeds in de gevarenzone, de kans op verlaging volgend jaar is reëel’, aldus het fonds.

Op dit moment is de dekkingsgraad 85,2 procent, zo meldt het ABP vandaag. De dekkingsgraad is de verhouding tussen hoeveel geld het fonds in kas heeft en hoeveel er nodig is om toekomstige pensioenen uit te kunnen keren. Een dekkingsgraad van 85 procent betekent dat het fonds voor iedere euro pensioen nu 85 cent in kas heeft.

Coronacrisis en lage rente

Hoewel de opbrengsten uit beleggingen het tweede kwartaal beter zijn dan in de eerste maanden van dit jaar, waarschuwt het ABP voor pensioenkortingen. ‘We merken nog steeds de effecten van de coronacrisis en de verder gedaalde rente’, schrijft het fonds op hun site. Een pensioenkorting is reëel omdat de dekkingsgraad op dit moment nog steeds lager is dan 90 procent.

‘We merken nog steeds de effecten van de coronacrisis en de verder gedaalde rente’

Gepensioneerd onderwijspersoneel heeft dus – ondanks de versoepeling van minister Wouter Koolmees voor Sociale Zaken – alsnog kans om gekort te worden. Koolmees liet onlangs in een brief aan de Tweede Kamer weten dat hij fondsen niet kort in 2021 als ze een dekkingsgraad van 90 procent of hoger hebben. In een debat in de Kamer op 18 juli zei hij daarover: ‘Dat is juist vanwege de bijzondere economische omstandigheden als gevolg van de coronacrisis. Het is het tweede jaar achter elkaar dat we dit doen’, aldus de minister.

Versoepelen

Vorig jaar versoepelde Koolmees de regels ook al vanwege de onderhandelingen over een pensioenakkoord. Aan de Kamer liet de minister weten dat hij niet van plan is om nog meer te gaan versoepelen. ‘Als je niet naar 90 procent teruggaat, is het risico heel groot dat zo’n fonds een sinking giant wordt en dus eigenlijk steeds slechter af is. De werkenden en de jongeren blijven uiteindelijk achter met een tekort. En dat wil ik niet.’

Of het fonds daadwerkelijk gaat korten, wordt pas duidelijk op de laatste dag van dit jaar. De versoepeling van Koolmees zal er wel voor zorgen dat als een korting nodig is, deze minder omvangrijk is. ‘In de komende maanden moet blijken hoe de coronacrisis zich wereldwijd ontwikkelt en welke impact dat heeft op de samenleving en economie’, aldus het ABP. ‘Ook hoe de rente zich gaat gedragen is niet te voorspellen.’

Lees ook: Wat je moet weten over het nieuwe pensioenakkoord

Meer nieuws