Het ABP laat de einddatum voor de anw-compensatie los.
Het ABP laat de einddatum voor de anw-compensatie los.

Beeld: Nanne Meulendijks

ABP laat einddatum los voor financieel vangnet nabestaanden

Pensioenfonds ABP laat de einddatum van 1 mei 2023 los voor mensen die vallen onder de uitzonderingsregel van de Algemene Nabestaandenwet (anw). “De AOb heeft hier nadrukkelijk voor gelobbyt”, zegt AOb-pensioenadviseur Roelf van der Ploeg.

Het loslaten van de einddatum betekent dat partners van werknemers die ongeneselijk ziek zijn en overlijden ná 1 mei 2023 hun anw-compensatie behouden. Deze compensatie is een aanvulling op het nabestaandenpensioen die partners ontvangen tot aan de aow-leeftijd.

Per 1 mei 2018 is deze anw-compensatie komen te vervallen, maar voor een kleine groep mensen werd een uitzondering gemaakt. Het ging om de groep die al wist ernstig ziek te zijn en zou komen te overlijden. Zij konden zich daardoor niet meer verzekeren en vielen daardoor in het financiële vangnet van het pensioenfonds.

‘Het gaat om behoorlijke bedragen die kunnen oplopen tot zo’n vierduizend euro per jaar’

Coulance

Eigenlijk liep de compensatie tot 1 mei 2023, maar het ABP laat de einddatum nu los uit coulance. De partners van ABP-deelnemers die na 1 mei 2023 overlijden, behouden dus hun compensatie. Veel mensen hadden moeite met de einddatum omdat ze daarna geen recht meer hadden op een aanvullende uitkering. Wel moeten ze voldoen aan de reguliere voorwaarden van de anw-compensatie.

“Het gaat om behoorlijke bedragen”, weet Van der Ploeg. “Het kan oplopen tot zo’n vierduizend euro per jaar. Stel je hebt ms, dan kan je je niet verzekeren, maar het zou wel kunnen dat je nog leeft na 1 mei 2023. Wij hebben voor deze coulance gelobbyt en zijn blij dat het ABP dit nu heeft doorgezet.”

Meer weten over de compensatie? Ga naar de website van het ABP. 

Meer nieuws