De zomermaanden springen er elk jaar opnieuw uit doordat er dan een sterke stijging is van het aantal nieuwe ww-aanvragen.
De zomermaanden springen er elk jaar opnieuw uit doordat er dan een sterke stijging is van het aantal nieuwe ww-aanvragen.

Beeld: Datawrapper

Aantal ww-uitkeringen leraar basisonderwijs loopt hard terug

In maart dit jaar stonden er bij uitkeringsinstantie UWV 1351 ww-uitkeringen voor leraren basisonderwijs geregistreerd. Twee jaar geleden, in maart 2017, waren dat er nog 2740. Het hoogtepunt de afgelopen zeven jaar lag in september 2015 op 6070 ww-uitkeringen.

De zomermaanden springen er elk jaar opnieuw uit doordat er dan een sterke stijging is van het aantal nieuwe aanvragen. Daardoor ligt het aantal lopende ww-uitkeringen vanaf de zomer tot het najaar steeds hoger. Met de zogenoemde ‘zomerpiek’ blijkt het onderwijs koploper in de categorie seizoensgebonden ww-uitkeringen.

Open de grafiek in een nieuw venster.

Bij geen ander beroep zijn de nieuwe uitkeringsaanvragen zo geconcentreerd in één periode als bij de basisschoolleraar in de maanden juli en augustus. Het gaat dan onder meer over vervangingscontracten of andere tijdelijke aanstellingen die direct na het schooljaar aflopen. Met die ww-zomerpiek staan leerkrachten nog boven de schilders, hulpkrachten in de landbouw, reisbegeleiders en hoveniers. Ook docenten van algemene vakken in het voortgezet onderwijs staan hoog in dit UWV-overzicht.

Het UWV verstrekte op verzoek van het Onderwijsblad de onderliggende cijfers over de afgelopen zeven jaar per provincie. Daarin is het aantal lopende ww-uitkeringen per maand te zien sinds 2012. Als je in de grafiek op een lijn blijft staan, licht je hem eruit:

Open de grafiek in een nieuw venster.

Het gaat steeds om ww-uitkeringen met leerkracht basisonderwijs als beroep van inschrijving.

Lees ook dit artikel over de gestage opmars van tijdelijke contracten in het primair onderwijs.

Meer nieuws