Een compilatie van verschillende personeelsadvertenties voor het primair onderwijs.
Een compilatie van verschillende personeelsadvertenties voor het primair onderwijs.

Beeld: Joelle Poortvliet/Algemene Onderwijsbond

Aantal vacatures primair onderwijs stijgt hard

Het primair onderwijs is hard op zoek naar leerkrachten: in de eerste drie maanden van dit jaar is het aantal vacatures met 37 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder.

Dat laat onderzoeksbureau Ecorys weten op zijn website. Dit bedrijf voert samen met adviesbureau Dialogic in opdracht van het ministerie van Onderwijs de arbeidsmarktbarometer uit.

Flink hoger

De stijging van het aantal vacatures ligt in het primair onderwijs met 37 procent flink hoger dan in de andere onderwijssectoren. In het voortgezet onderwijs steeg het aantal vacatures met 11 procent en in het mbo met 15 procent. Volgens de onderzoekers van Ecorys stijgt het aantal vacatures al anderhalf jaar sterker in het primair onderwijs dan in de andere sectoren.

Het is voor basisschoolbesturen steeds lastiger om openstaande vacatures te vervullen. Vorig jaar bleef 16 procent van de vacatures minstens drie maanden onvervuld. Dit schooljaar stijgt dat percentage naar 22 procent. In het voortgezet onderwijs en het mbo komt het met 7 procent en 8 procent procentueel minder vaak voor dat vacatures drie maanden openstaan. Meer dan de helft van de scholen geeft aan dat er vaak te weinig kandidaten op de vacature afkomen. Een kwart laat weten dat sollicitanten niet de juiste ervaring hebben.

Vaker vast

Wel bieden scholen vaker vaste contracten. Vorig jaar kwam 7 procent van de nieuwe leraren gelijk in vaste dienst, dit jaar stijgt dat naar 13 procent. ‘Door een vast dienstverband aan te bieden, proberen scholen leraren wellicht voor langere tijd aan zich te binden’, aldus Ecorys. Het onderzoeksbureau baseert zich onder andere op cijfers van de grootste vacaturewebsites voor het onderwijs en op de openstaande vacatures bij scholen zelf.

De Onderwijsinspectie constateerde vorige maand nog dat de kwaliteit van het onderwijs onder druk staat door het lerarentekort. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen legt uit dat onder meer daarom een forse salarisverhoging nodig is in het primair onderwijs, zie: ‘Lerarentekort zet verbetering onderwijskwaliteit onder druk’.

Zelf solliciteren

Is dit voor jou het moment om voor een andere school te kiezen, lees dan: Tien sollicitatietips om je droombaan te bemachtigen.

Meer nieuws