Uitkeringen hbo stijgen met 10 procent

Werk je in het hbo en ontvang je een bovenwettelijke uitkering? Dan stijgt deze, dankzij het jongste cao-akkoord, met 10 procent.

Tekst Webredactie - - Minder dan een minuut om te lezen

geld typetank

Beeld: Typetank

De bovenwettelijke ziekte- en werkeloosheidsuitkeringen gaan in het hoger beroepsonderwijs met 10 procent omhoog. Voor beiden geldt: met terugwerkende kracht, vanaf 1 juli 2023. 

Genivelleerd

Vlak voor de zomervakantie werd de jongste cao in het hbo afgesloten. Hierin wordt genivelleerd: naast een procentuele verhoging zijn nominale verhogingen afgesproken die verschillen per functieschaal. De vraag stond nog open met welk percentage de bovenwettelijke uitkeringen moesten stijgen.

Voor zieke- en werkeloze medewerkers kent het hbo twee regelingen. De bovenwettelijke werkloosheidsregeling hbo (BWRHBO) en de Ziekte en arbeidsongeschiktheidsregeling hbo (ZAHBO). Per 1 juli 2023 worden deze beide geïndexeerd met 10 procent. 

Nu weten ook de mensen met een uitkering waar zij aan toe zijn

AOb-bestuurder voor het hbo, Douwe van der Zweep: “Wij vinden dit een nette afspraak, omdat 10 procent de gemiddelde totale stijging in de sector is. Nu weten ook de mensen met een uitkering waar zij aan toe zijn.”

Veelgestelde vragen over de cao hbo Lees meer over de cao