Mag mijn werkgever mij zomaar overplaatsen naar andere locatie? Word ik ontslagen als er geen nieuwe plek voor mij gevonden kan worden? Is er een sociaal statuut of sociaal plan afgesproken met spelregels over reorganisaties? Mijn werkgever wil de organisatie veranderen zonder het officieel een ‘reorganisatie’ te noemen. Daardoor hebben wij als personeel heel weinig rechten. Kan dat zomaar? Ik ben heel goed in mijn vak, als docent. Telt dat mee bij de vraag of ik ontslagen kan worden? Als ik gebruik maak van een regeling om vrijwillig te vertrekken, welke rechten geef ik dan op?
Er is een fusiegolf gaande in het mbo. De studentenaantallen lopen op veel plaatsen terug, waardoor onderwijsinstellingen zich gedwongen voelen tot fusies en overnames.
Een krimp of een fusie kan grote gevolgen hebben voor jou, als medewerker. Je team kan bijvoorbeeld worden samengevoegd met een ander team. En jouw taak, functie of standplaats kunnen veranderen. Dat geeft onrust en onzekerheid.
Als vakbond zien we dat bij krimp of fusie zelfs goede, fijne werkgevers snel heel vervelende werkgevers kunnen worden. Want personeel is de grootste rijkdom van een school, maar voor bestuurders ook de grootste kostenpost. Daar valt dus het makkelijkst te bezuinigen.
Daarom: werk jij op een fusie- of krimpschool? Word dan lid van de Algemene Onderwijsbond! Als lid kun je direct bij ons terecht met al je vragen. En als het echt nodig is, staat onze juridische dienst voor je klaar. Onze gedreven juristen helpen jaarlijks tientallen mbo-docenten en oop’ers bij arbeidsgeschillen.
En misschien loopt het allemaal niet zo’n vaart - laten we het hopen. Maar als het toch nodig is, staat de bond achter je. Dat is een veilig gevoel.
Als lid van de bond jun je bij ons terecht met al je vragen. En voor juridische hulp bij arbeidsgeschillen en ontslagzaken.
Daarnaast komen we bij onrust over bijvoorbeeld krimp of een (aanstaande) fusie bij jouw school op bezoek, om met het personeel in gesprek te gaan.
We onderhandelen met jouw werkgever om een goed sociaal plan op te stellen. Met bijvoorbeeld een extra reiskostenvergoeding voor het woon-werkverkeer naar je nieuwe standplaats. Of een ‘generatiepact’, waardoor jongere werknemers binnenboord kunnen blijven en oudere werknemers minder kunnen gaan werken, met behoud van een groot deel van hun loon en van hun hele pensioenopbouw.
(Je kunt 40% van je vakbondscontributie terugvragen via je werkgever)