PO

Hoe een niet-bestaand conflict uitloopt op einde dienstverband

Mariska is onaangenaam verrast als ze vlak voor de vakantie een mail krijgt dat ze na de zomer op een andere school aan de slag moet. Ze zou een groot conflict op haar school hebben. Volkomen overrompeld schakelt ze de AOb in. 

Tekst Majorie van Breet - - 2 Minuten om te lezen

Verdachtmaking van leraar

Beeld: Typetank

Mariska zit net enkele weken ziek thuis als ze een uur voordat haar zomervakantie begint een mailtje van haar werkgever ontvangt dat ze na de vakantie een begeleidingstraject dient te volgen op een andere locatie. Er is niet eerder met haar gesproken over het verplicht volgen van een begeleidingstraject. Ze zou na de zomervakantie gewoon terugkeren in haar eigen groep. Alsof deze onverwachte mededeling na bijna 40 dienstjaren - waarvan 16 op haar laatste locatie - niet erg genoeg is, wordt als reden voor de overplaatsing gegeven dat er door haar gedrag op de dorpsschool een onveilige situatie is ontstaan. Met haar directeur en collega’s zou ze in conflict zijn. Ze zouden allemaal bang zijn voor Mariska.

'E-mailaccount geblokkeerd, alarmcode van de school aangepast, persoonlijke spullen uit het klaslokaal verwijderd en uit de ouder- en team-app gegooid'

Mariska staat perplex. Ze is zich van geen conflict bewust, ook is hier niet eerder met haar over gesproken. Haar werkgever - een grote stichting - heeft zonder met Mariska te hebben gesproken, samen met de schooldirecteur ouders en verzorgers ook al ingelicht: Mariska komt na de zomervakantie niet terug op de dorpsschool. Haar e-mailaccount wordt meteen geblokkeerd, de alarmcode van de school aangepast, persoonlijke spullen uit haar klaslokaal verwijderd en Mariska wordt uit de ouder- en team-app gegooid. Voordat Mariska op de nieuwe locatie aan haar begeleidingstraject moet beginnen, wordt ze na de zomervakantie eerst verwacht bij haar werkgever om de ontstane situatie te bespreken.

Spijt   

Als Mariska na de zomervakantie dan eindelijk haar kant van het verhaal vertelt, lijkt de werkgever het eigen handelen te betreuren. Helaas is van deze spijt de maanden daarna niets meer te merken. Terwijl Mariska haar best doet om de inmiddels verstoorde arbeidsverhouding te herstellen, werkt de werkgever hier nauwelijks aan mee. Hij blijft wel met Mariska in gesprek, maar lijkt dit alleen te doen om haar in een kwader daglicht te stellen. 

Kantonrechter

Deze gang van zaken gaat Mariska niet in de koude kleren zitten. Met hulp van de AOb dient ze een verzoek tot ontbinding van haar dienstcontract vanwege ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever, in bij de kantonrechter. Deze wijst het verzoek van de leerkracht toe. Volgens de kantonrechter is er een verstoorde arbeidsverhouding die in grote mate is veroorzaakt door het handelen van de werkgever. De werkgever  moet de leerkracht zowel een transitievergoeding als een billijke vergoeding betalen. 

Beroep

De werkgever gaat in hoger beroep. Als de rechters van het beroep tijdens de zitting aangeven een uitspraak te zullen doen in lijn met die van de kantonrechter, trekt de werkgever het beroep in.

Feestje

Eind goed, al goed? Nee, natuurlijk niet. Hoewel Mariska blij is gelijk te hebben gekregen in de rechtbank, had ze liever haar fijne carrière op een dito manier afgesloten. Gelukkig organiseren ouders en leerlingen alsnog een feestje en bezorgen Mariska daarmee een waardevol afscheid. 

Dit verhaal is gebaseerd op een ervaring uit de praktijk van één van onze AOb-juristen.