Zó bespreek je seksuele diversiteit in de klas

Gesprekken over seksuele diversiteit gaan makkelijker als je weet hoe je die moet aanpakken. Op de website gendi.nl van de Stichting School & Veiligheid is veel informatie en lesmateriaal te vinden voor po, vo en mbo. Zoals deze tips: 1. Stel duidelijke gespreksregels op

  Afspraken over respectvol omgaan met elkaar, zorgen voor een veilige sfeer.

 2. Geef het goede voorbeeld

  Wees je bewust van je eigen opvattingen en woordgebruik. Durf je kwetsbaar op te stellen en doe niet mee met ongepaste opmerkingen of grappen.

 3. Deel verhalen en geen meningen

  Leerlingen praten vaak hun omgeving na. Door ervaringen te delen, bijvoorbeeld aan de hand van een filmpje, kunnen ze hun eigen mening bepalen.

 4. Begrens kwetsend gedrag

  Wijs de leerling op het effect van een bepaalde opmerking en de grens die daarmee wordt overschreden. Probeer daarna te ontdekken hoe hij of zij tot deze mening komt.

 5. Zie emoties als leermoment

  Soms kunnen opmerkingen je emotioneel raken, dat is heel normaal en niet erg. Kom even tot rust voordat je het gesprek aangaat over wat er speelt. Boosheid ontstaat bijvoorbeeld vaak door het gevoel dat eigen waarden en normen aangevallen worden.

 6. Een goed begin is het halve werk

  Voorbereiding is de sleutel: van hoe je de klas inricht tot je verdiepen in het onderwerp en je eigen opvattingen erover en in hoe je je rol als gespreksleider wilt invullen.

   

  Lees ook dit artikel uit het Onderwijsblad waar deze tips in stonden. Elke maand het blad ontvangenWord lid van de AOb!