Zes tips voor meer poen

Je bent starter en dus moet je onderaan het salarisgebouw beginnen. Mooi niet dus. Het tekort aan leraren is zo groot dat je best wat meer uit de onderhandelingen kunt slepen. Weet wat je waard bent en gooi dat in de strijd. Zes tips voor een beter onderhandelingsresultaat.

 



  1. Tekortvak? Meer salaris!

    Geef je een vak als wiskunde, Frans, Duits of Grieks? Daar zitten scholen om te springen, vooral in de Randstad. Schaars goed is duur. Vraag om een hoger salaris of om hulp bij huisvesting.

  2. Tegemoetkoming vervoer of huisvesting

    Heb je pabo gedaan? Dan heb je de banen voor het uitzoeken, zeker in de steden. Vergeet niet om naast een stevig salaris ook om een tegemoetkoming te vragen voor de dure huisvesting in de stad of voor je dagelijks vervoer.

  3. Informeer naar carrièremogelijkheden

    Informeer naar je carrièremogelijkheden voordat je over je over je salaris begint. Want als de niet-materiële zaken tegenvallen, kun je dat proberen te compenseren met een hogere trede in het salarisgebouw. Het gaat om zaken als:

    – Wanneer kom je voor de hogere LB-schaal (primair onderwijs) of LC/LD-schalen (voortgezet onderwijs) in aanmerking
    – Steunt de school aanvragen om met een Lerarenbeurs een masteropleiding te doen
    – Welke andere scholingsmogelijkheden zijn er?

  4. Ervaring is geld waard

    Als je actief bent geweest als assistent of invaller in het onderwijs heb je ervaring opgedaan. Ervaring is geld waard. Laat je aanstaande werkgever weten dat het je redelijk lijkt als je ervaring wordt beloond.

  5. Extra kennis door masteropleiding

    Een masteropleiding heeft je extra kennis opgeleverd en ook dat is wat waard. Een extra periodiekje graag!

  6. Salaris vorige baan

    Een zij-instromer die overstapt naar het onderwijs neemt kennis en ervaring mee. Het is dus redelijk als je nieuwe salaris overeenkomt met dat van je vorige baan.