Scheidingsellende op school

Bleke koppies, huilbuien en uit de hand gelopen tienminutengesprekken. “Het is heel moeilijk niet te worden meegezogen in de scheidingsellende van ouders.” 1. Schouderklopje

  Een extra taakje, een glimlach of een schouderklopje kan al steun of troost bieden. Extra aandacht zit hem niet per se in praten over de scheiding.

 2. Ouderschapsplan

  Vraag inzage in relevante passages in het ouderschapsplan. Als het kind van maandag tot en met woensdag bij mama is, weet je dat je hem op dinsdag niet aan papa mee moet geven.

 3. Afspraken in team

  Maak ook als team afspraken. Voer je bijvoorbeeld twee oudergesprekken als ouders niet door één deur kunnen? Mogen nieuwe partners mee op schoolreisje?

 4. Onpartijdig

  Houd beide ouders op de hoogte van de ontwikkelingen van hun kind. En blijf onpartijdig. Wapen jezelf ook tegen partijdigheid door niet te persoonlijke verhalen aan te horen. Durf bijvoorbeeld te zeggen: “Ik ben niet de juiste persoon om daarover te praten.”

 5. Accepteer

  Accepteer het wanneer een leerling (tijdelijk) minder goed meekomt.

 6. Les

  Villa Pinedo, een stichting voor kinderen van gescheiden ouders, heeft een Nieuwsbegrip-les over scheiden die docenten kunnen gebruiken om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Je vindt die les hier.