Algemeen

School doet aangifte tegen internet-memes

De middelbare school Het Schoter in Haarlem heeft bij de politie aangifte gedaan van smaad en laster vanwege internetgrapjes met afbeeldingen van medewerkers. De bewuste plaatjes op Instagram zijn volgens de middelbare school beledigend en kwetsend voor de betrokkenen.

Tekst Rob Voorwinden - redactie het onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

mr-doe-iets-of-juist-niet

Beeld: Typetank

'Meestal zijn grapjes op internet onschuldig, maar in dit geval was er sprake van grensoverschrijdende teksten en gemanipuleerde foto's van medewerkers’, laat de school in een brief aan de ouders weten. Voor de berichten lijken foto's van leraren van hun Facebook-account te zijn gehaald.

Overschreden

“De internet-grapjes, memes, werden door veel leerlingen gedeeld en waren soms grappig”, zegt rector Arjan van Waveren. “Maar er is een bepaalde grens waar je niet overeen mag gaan. En die werd overschreden.”

Sinds de aangifte is er in elk geval al één meme gestopt

De school doet geen mededelingen over tegen wie er precies aangifte is gedaan. Als die personen al bekend zijn, want wie er achter een Instagram-account zit is vaak lastig te achterhalen. In de brief worden de ouders in elk geval gevraagd om de kwestie met hun kinderen te bespreken. "Sinds de aangifte is er in elk geval al één account verwijderd”, zegt Van Waveren. “Dus het heeft effect gehad.”

Leraartje pesten

Een school in Eindhoven deed vorig jaar al aangifte in een vergelijkbare zaak. “Leraartje pesten is, in elk geval onder pubers, van alle tijden”, zegt voorzitter Liesbeth Verheggen van de AOb. “Maar de technologie biedt nieuwe mogelijkheden. Het is goed dat de school hier tegen optreedt en achter het personeel gaat staan.”