Beeld: Pixabay

Lerarenbeurs aanvragen kan tot en met half mei

De aanvraagtermijn voor de lerarenbeurs is met anderhalve maand verkort en loopt dit jaar van 1 april tot en met 15 mei. Daardoor hoopt DUO docenten eerder te kunnen berichten of hun aanvraag is goedgekeurd of afgewezen.

Vorig jaar kregen zo’n 2400 leraren in de zomer te horen dat de subsidiepot leeg was. De Tweede Kamer had namelijk een kleine dertig miljoen euro weggesluisd naar maatregelen tegen het lerarentekort. Het beschikbare budget voor de lerarenbeurs kelderde daarmee van 78 naar 49 miljoen. Docenten klaagden niet alleen over de afwijzing, maar ook over het late tijdstip ervan: op school waren alle voorbereidingen al getroffen.

De duizenden afgewezen aanvragen zorgden voor politieke consternatie, omdat onderwijsminister Arie Slob had aangegeven dat er na de ingreep genoeg geld zou overblijven. Uit een reconstructie van het Onderwijsblad bleek onlangs dat die belofte bij voorbaat onrealistisch was, omdat er in voorgaande jaren helemaal niet zoveel overbleef. Ondanks stevige woorden van regeringspartijen D66 en CDA bleef een oplossing eind vorig jaar uit.

Ingecalculeerd

Sterker, de subsidiepot bevat nog minder budget: 46 miljoen euro. Dat moet in elk geval genoeg zijn om de afgewezen aanvragen dit jaar voorrang te geven, de enige tegemoetkoming die Slob kon doen. Volgens een brief die de minister deze maand naar de Tweede Kamer stuurde, wordt daarvoor een bedrag ingecalculeerd van 22 miljoen euro. Voor de herhaalaanvragen, van docenten die al eerder aan een opleiding begonnen, is een kleine 17 miljoen euro begroot. Ook die gaan voor op nieuwe aanvragen, waarvoor dan zo’n acht miljoen resteert. Dat bedrag pakt natuurlijk wel hoger uit als er minder doorgeschoven aanvragen bij DUO worden ingediend, bijvoorbeeld doordat docenten nu afzien van de opleiding.

Aanvragen kan vanaf 1 april bij DUO.

Meer nieuws