De Miljoenennota 2020
De Miljoenennota 2020

Beeld: Valerie Kuypers/Rijksoverheid

Gesprek met premier Rutte over vage toezeggingen

De onderwijsvakbonden en –werkgevers (waaronder de AOb, CNV Onderwijs, PO-Raad, en VO-raad) gaan half oktober met premier Rutte praten over zijn uitlatingen bij de Algemene Politieke Beschouwingen. De premier gaf daar aan dat er eventueel éénmalig wat extra geld voor het onderwijs beschikbaar is, als er eerst een cao wordt afgesloten in het basisonderwijs.

“De toezeggingen van de premier waren uiterst vaag, en staan in geen verhouding tot het noodpakket van ruim 400 miljoen euro dat werknemers en werkgevers eerder dit jaar voor het hele onderwijs opeisten”, zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen. Dat extra geld is hard nodig, onder ander om het lerarentekort in het basisonderwijs te bestrijden. “We spreken nu niet meer over vierdaagse schoolweken: in Amsterdam moest vandaag de eerste school helemaal dicht – permanent – omdat er geen leraren meer te vinden zijn. Een afschuwelijke situatie voor de leerlingen, de ouders en het personeel.”

Schutting

Verder vindt Verheggen de uitlatingen van premier Rutte ‘pure chantage’. “In de Miljoenennota is geen cent extra vrijgemaakt voor verbetering van de salarissen en voor verlaging van de werkdruk in het onderwijs. Dus je laat de koning verdorie uitspreken dat het lerarentekort een nijpend probleem is, en vervolgens gooi je dat probleem over de schutting naar de werkgevers en werknemers. Waar de cao-onderhandelingen in het basisonderwijs juist stil liggen omdát er te weinig geld beschikbaar is voor een fatsoenlijke loonsverhoging.”

Meer nieuws