Algemeen

Basisonderwijs in Brabant en Limburg staakt en masse

Bijna alle basisscholen in Brabant en Limburg zijn vandaag dicht. Duizenden leraren kwamen naar de actiebijeenkomsten in Eindhoven en Sittard om zich hard te maken voor meer salaris en minder werkdruk.

Tekst lisette douma - redactie onderwijsblad - - 4 Minuten om te lezen

openingsbeeld-eindhoven-podium

Beeld: Fred van Diem

Wat zijn we? BOOS.
Wat willen we minder? WERKDRUK.
Wat willen we meer? SALARIS.
En daarom gaan we dóór!

Op het Stadhuisplein in Eindhoven bestaat er deze ochtend geen misverstand over: leraren in het basis- en speciaal onderwijs zijn het zat. Er moet wat gebeuren om hun werk doenlijk en aantrekkelijk te maken. Na de massale acties in Noord-Nederland en de provincies Utrecht, Noord-Holland en Flevoland zijn vandaag vrijwel alle basisscholen in Limburg en Brabant dicht.

“Ik sta hier vooral omdat de werkdruk te groot is”, vertelt leerkracht Corrie Kremer van basisschool Leerrijk. “Al die verschillende handelingsplannen die je op moet stellen. En al die vernieuwingen die over elkaar heen buitelen. Het is te veel. Maar ik ben dan ook 63”, lacht ze. Om toe te voegen: “Vraag vooral ook mijn jongere collega’s waarom ze hier staan.”

Al die verschillende handelingsplannen die je op moet stellen. En al die vernieuwingen die over elkaar heen buitelen. Het is te veel.

Voordat de vraag gesteld kan worden, krijgt de verslaggever al een pamflet van Kremers collega in de handen gedrukt. Een aanbod voor een gratis surveillancebeurt op basisschool Leerrijk. Hoezo? “Bij ons op school speelt een discussie over surveilleren”, legt Hellen Verbugt – die slechts twee jaar voor de klas staat – uit. “Wij hebben eigenlijk recht op een half uur pauze. Maar we hebben een continurooster, dus we lunchen met de kinderen. In andere pauzes moet er gesurveilleerd worden. Onze pauzes schieten erbij in.” Zomaar een voorbeeld van de werkdruk die leraren ervaren, óók als ze nog niet een lange loopbaan in het onderwijs achter de rug hebben.

Duizenden leraren op het Stadhuisplein in Eindhoven. Beeld: Fred van Diem

 

Toekomst

De elfjarige Anne moet überhaupt nog aan een carrière beginnen. Maar ze staat toch op het Stadhuisplein. Ze is met haar moeder mee die leerkracht is in een invalpool. “Want wij zijn de toekomst”, zegt Anne wijselijk. Haar groep 7 van basisschool de Stokland in Son en Breugel telt 32 leerlingen. “Dat zijn te veel kinderen om op te letten”, vindt ze.

Anne is niet de enige niet-leraar die onderwijspersoneel een hart onder de riem steekt. Via een videoboodschap spreekt acteur en regisseur Frank Lammers de stakers met zijn typisch Brabantse tongval toe. Als ouder geeft hij de onderwijsgevenden mee: “Ga door!”

https://www.facebook.com/AOb.nl/videos/1681418875258401/

En dat is precies wat de duizenden demonstranten van plan zijn. “Ik zit in schaal LA en vind dat ik minstens 200 euro netto extra per maand verdien. Dan zou het salaris meer overeenkomen met mijn rechtvaardigheidsgevoel. Bovendien: dat is de enige manier om ook weer mannen voor de klas te krijgen”, zegt Lotte Monteiro van basisschool de Springplank. “Wij hebben nu nog één man op school. Die is 63 en gaat volgend jaar met pensioen. Ik heb de afgelopen jaren veel talent zien afstromen naar het voortgezet onderwijs of naar hogere functies. Terwijl wij juist talent voor de klas nodig hebben.”

Ik heb de afgelopen jaren veel talent zien afstromen naar het voortgezet onderwijs of naar hogere functies. Terwijl wij juist talent voor de klas nodig hebben.

Het is inderdaad zoeken naar mannen in het basisonderwijs. Ook op het Stadhuisplein. Met een kind op de arm en eentje aan de hand is groep 4-leraar Richard Smulders een uitzondering. “Mijn vrouw werkt ook in het onderwijs. Zij bewaakt verderop de kinderwagen”, lacht hij. Het hele gezin is aanwezig omdat zij vinden dat het salaris-gat gedicht moet worden. “En aan de werkdruk moet ook echt iets veranderen. Er zijn vrijwel elke middag overleggen, of ouders die met je willen praten. Even rustig zitten en je ding doen – nadenken, lessen voorbereiden – is er bijna niet meer bij.”

Stakende leraren in Eindhoven. Beeld: Fred van Diem

Belabberd

En dat dus voor een belabberd salaris, benadrukt de gastheer van deze bijeenkomst, muzikant en schrijver Frans Pollux. “Wie zit er in LA”, vraagt hij de demonstranten. Het leeuwendeel van de vingers gaat omhoog. “Hoe komen jullie rond?!”, vraagt hij zich hardop af.

Stakers konden zich 13 april 's ochtends registreren bij de AOb-tent in Eindhoven. Of bij één van de inlooppunten bij scholen in Breda, Tilburg, Den Bosch, Weert, Roermond of Bunde. 's Middags was er een tweede stakingsbijeenkomst in Sittard. Honderden Limburgers werkzaam in het basisonderwijs maakten daar hun onvrede kenbaar. In totaal kwamen er 3500 stakers op de bijeenkomsten in Eindhoven en Sittard af. Ook in Sittard kon onderwijspersoneel zich registeren. Digitaal registreren is de kortste klap: www.aob.nl/ikstaak.

Ook in Sittard voeren leraren actie. Beeld: Fred van Diem

Aan het einde van de manifestaties werd het stakingsstokje doorgegeven aan Gelderland en Overijssel. Daar staakt het basisonderwijs woensdag 30 mei.