Alle hbo-medewerkers krijgen een loonsverhoging van 4 procent en een eenmalige uitkering van 600 euro bruto bij een voltijdbaan.
Alle hbo-medewerkers krijgen een loonsverhoging van 4 procent en een eenmalige uitkering van 600 euro bruto bij een voltijdbaan.

Beeld: Typetank

Akkoord zorgt voor 4 procent loonsverhoging in hbo

Alle hbo-medewerkers krijgen per 1 juni 2022 een loonsverhoging van 4 procent en een eenmalige bonus van 600 euro bruto. Dat staat in het onderhandelaarsakkoord dat de bonden gisteren zijn overeengekomen met de Vereniging Hogescholen (VH). “We hebben alle beschikbare loonruimte benut", zegt AOb-bestuurder Douwe van der Zweep.

De nieuwe cao heeft een looptijd van één jaar, gaat in vanaf 1 april 2022 en loopt tot 1 april 2023. De loonsverhoging en de eenmalige uitkering -600 euro bruto bij een voltijdbaan, de rest naar rato- zijn de belangrijkste afspraken in dit nieuwe akkoord.

Werkdrukverlichting

Voor andere onderwerpen, zoals het realiseren van een vitaliteitspact om oudere werknemers vitaal de AOW-leeftijd te laten halen, een betere begeleiding van nieuwe werknemers en een vermindering van hun werkdruk, is meer tijd nodig. In de huidige cao spraken de bonden en de VH af om dit te onderzoeken en regelingen te maken.

Van der Zweep: “We nemen hier één jaar langer voor. We sluiten nu wel een cao af omdat we de loonsverhoging niet wilden vertragen. De afspraken dat alle hogescholen hun werkdrukplan updaten en het beleid toetsen op realistische taakopdrachten blijven staan. Alles wat in de huidige cao staat over deze onderwerpen, blijft van kracht.”

‘We sluiten nu wel een cao af omdat we de loonsverhoging niet wilden vertragen’

Covid-fonds

Wel vinden de bonden en de VH dat er een fonds moet komen voor werknemers die lijden aan long covid en voor langere tijd hun werk niet kunnen uitoefenen.

Instemmen

Alle achterbannen van de bonden en de VH worden op dit moment geraadpleegd over het akkoord. AOb-leden krijgen morgenochtend een mail met een link naar de peiling om zo te laten weten wat ze van het akkoord vinden en op 30 maart is er een online bijeenkomst waar de onderhandelaars uitleg geven en vragen beantwoorden. Daarna buigt de sectorraad van de AOb zich over het akkoord. De nieuwe cao is definitief als alle achterbannen ermee instemmen.

Lees alle details over het akkoord in dit document. Blijf altijd op de hoogte van het laatste cao-nieuws uit jouw onderwijssector. Download de AOb-ledenapp in de Google Playstore of Apple Store

Meer nieuws