Zo krijg je grip op je uren
Lesgeven, voor- en nawerk, werkgroepen, duurzame inzetbaarheid, bijscholing: de komende maanden krijgen leerkrachten weer hun jaartaak voor het komende jaar. Maar hoe weet je of die klopt? Om daar inzicht in te krijgen, geeft Inke Wentink bij de AOb drie webinars.

Inke Wentink: "Een jaartaak is een handvat om grip te houden op je uren." Beeld: Mylene Siegers
Waarom zijn deze webinars nodig?
“Door inzicht te hebben in je jaartaak, heb je inzicht in je werkbelasting. Werk je niet over? Waar kunnen uren vanaf als je de vraag krijgt om vaker voor de klas te staan? Of: welk argument heb je vanuit je jaartaak om te zeggen dat je dat niet wil? Zo’n jaartaak moet je zien als één grote snoeppot met allerlei verschillende kleuren snoepjes erin: lesgeven, werkgroepen, voor- en nawerk, bijscholing, duurzame inzetbaarheid. Je moet eerst zorgen dat van alle kleuren het juiste aantal snoepjes erin zit, daarna kun je ze bij elkaar gooien om te zorgen dat je niet te veel - of misschien te weinig - doet.”
Dat klinkt als een hoop administratie…
“Dat valt mee. Als je weet dat je jaartaak klopt, dan kun je hem in de kast leggen en er alleen naar kijken als je de vraag krijgt om iets anders te doen; toch in die sinterklaas-werkgroep plaats te nemen bijvoorbeeld, of in te vallen voor een collega. Op dat moment haal je hem uit de kast en bespreek je met je leidinggevende hoe je je jaartaak dan weer passend krijgt. Een jaartaak is als je weet wat je doet vooral een handvat om grip te houden op je uren en daar het gesprek over aan te gaan met je directeur. Daarom vinden we het als AOb-sectorbestuur primair onderwijs zo belangrijk dat leerkrachten echt goed begrijpen waar ze ieder jaar voor tekenen.”
Je helpt leerkrachten al langer met het begrijpen van hun jaartaak. Wat voor vragen krijg je dan vooral?
“Die gaan vaak over het grijze gebied. Bijvoorbeeld die 10 tot 15 minuten die een leerkracht eerder op school is voor de inloop: welk label geef je die? Of: moet je naar een studiedag als die op je vrije dag is? Er zijn veel parttimers in het onderwijs, dus die vraag speelt op heel veel scholen.”
En wat zijn dingen die bij het opstellen van een jaartaak het vaakst verkeerd gaan?
“Veel scholen berekenen een jaartaak bijvoorbeeld van 1 oktober tot 1 oktober, omdat elk jaar door vakanties anders een ander aantal weken heeft. Maar het moet toch echt van 1 augustus tot 1 augustus. Dan moet je in het ene jaar inderdaad meer uren per week draaien dan het andere jaar, maar dat is hoe het werkt. Daarnaast zijn er directeuren die ook niet goed weten hoe het werkt, en uren die je nog niet hebt ingevuld voor duurzame inzetbaarheid of professionalisering omzetten naar overige taken. Maar die uren mag je in de loop van het jaar nog invullen; je kunt nu bijvoorbeeld nog niet weten welke boeken je volgend jaar gaat lezen over jouw vakgebied.”
Schrijf je nu in voor de webinar 'Jaartaak primair onderwijs'. Deelname is gratis voor AOb-leden Ja, ik ben erbij op 16 april van 16.00 tot 17.30 uur
Ja, ik ben erbij op 14 mei van 19.30 tot 21.00 uur
Ja, ik ben erbij op 11 juni van 16.00 tot 17.30 uur