PO
VO

Binnen coalitie klinken openlijk twijfels over bezuiniging op onderwijskansen

Nieuw Sociaal Contract (NSC) stelt hardop vraagtekens bij de voorgenomen bezuiniging op de onderwijskansenregeling van 177 miljoen euro. De maatregel uit de Voorjaarsnota, die 455 duizend leerlingen raakt, roept veel weerstand op binnen en buiten de Tweede Kamer.

Tekst Arno Kersten - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

Soepboer Westerveld Kisteman

Aant Jelle Soepboer (NSC, links), Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA, midden) en Arend Kisteman (VVD, rechts). Beeld: Livestream

“Ik heb het idee dat de visie onder deze bezuiniging ontbreekt”, zei NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer vanmiddag in de Tweede Kamer tijdens een debat over passend onderwijs. “Ik zie ook waar deze bezuiniging het hardst neerslaat en het lijkt mij dat het tijd is om het er met elkaar over te hebben, en wellicht ook tot een andere invulling te komen.”

VVD-Kamerlid en coalitiegenoot Arend Kisteman noemde de gevolgen van de maatregel “zorgelijk”, omdat leerlingen in het praktijkonderwijs en vmbo het hardst worden geraakt. Hij wilde verder niet vooruit lopen op het debat over de Voorjaarsnota in Tweede Kamer, dat op 11 juni gepland staat. Dat debat gaat overigens over veel meer onderwerpen dan alleen onderwijs.

Breed verzet

In de Voorjaarsnota kwam de coalitie met 400 miljoen aan nieuwe onderwijsbezuinigingen, bovenop de 1,1 miljard die net door de Eerste Kamer was. De grootste klap valt bij kwetsbare leerlingen die extra ondersteuning krijgen via de onderwijskansenregeling, een aanvullende financiering die de komende jaren in twee stappen zou worden ‘uitgefaseerd’.

Tegen de dreigende bezuiniging is verzet van een brede coalitie van vakbonden, waaronder de AOb, werkgevers, ouder- en leerlingverenigingen. Zij voerden gisterochtend actie en zijn een petitie gestart om de maatregel van tafel te krijgen.

Fractieleiders

Ook in de Tweede Kamer roept het schrappen van de onderwijskansenregeling felle reacties op, zo bleek de afgelopen weken al. Veel weerstand is er ook bij de oppositiepartijen die het kabinet hielpen de huidige onderwijsbegroting door de Eerste Kamer te krijgen.

Eerder al vroeg ook NSC-minister Eppo Bruins zich hardop af of deze bezuiniging doordacht is. Onderwijs-bewindspersonen en -woordvoerders in de Tweede Kamer zouden vooraf niet op de hoogte zijn geweest van de afspraken die de fractieleiders van de coalitiepartijen in de Voorjaarsnota maakten. VVD-staatssecretaris Mariëlle Paul, verantwoordelijk voor het primair en voortgezet onderwijs, wil tot dusver nog niet inhoudelijk reageren. Ze wil eerst schriftelijk reageren op vragen die door de Tweede Kamer gesteld zijn. 

De vraag is natuurlijk of een eventuele 'andere invulling' ook weer uit de onderwijsbegroting komt. D66-Kamerlid Ilana Rooderkerk waarschuwde daarvoor. "Want dan gaat het straks weer ten koste van andere leerlingen."

 Teken mee tégen bezuinigingen die de meest kwetsbare leerlingen raken Teken de petitie