Onderwijs tegen kabinetsplan cyberveiligheid
Onderwijsinstellingen in het mbo, hbo en wo zien niets in het plan van het kabinet om ook hen te onderwerpen aan de nieuwe cyberbeveiligingswet. Het leidt volgens hen juist tot minder veiligheid en het is nog duur ook.

Het plaatsen van onderwijsinstellingen onder de Cyberbeveiligingswet, werkt volgens hen averechts. 'Het vertraagt de uitvoering van effectieve veiligheidsmaatregelen, leidt tot onnodige bureaucratie en hogere kosten'
De dreiging van digitale aanvallen in Nederland is volgens het kabinet groot en neemt steeds verder toe. Nederlandse kennisinstellingen zijn 'een aantrekkelijk doelwit voor kwaadwillenden', schrijft onderwijsminister Eppo Bruins in zijn brief aan de Tweede Kamer. Ze hebben hun digitale veiligheid de laatste jaren weliswaar flink verbeterd, maar hij vindt het toch beter dat ze onder de nieuwe cyberbeveiligingswet gaan vallen.
Ze krijgen dan de wettelijke plicht om hun digitale systemen goed te beveiligen en hierop extern toezicht te laten houden. Er zijn volgens Bruins qua cyberveiligheid nog aanzienlijke verschillen tussen instellingen, vandaar dat hij ze in de wet wil opnemen.
De nieuwe wet zal juist leiden tot onduidelijkheid, meer bureaucratie en hogere kosten
Onderwijs en onderzoek moeten goed worden beveiligd, beamen universiteitenvereniging UNL, de Vereniging Hogescholen en de MBO Raad in hun gezamenlijke brief aan onderwijsminister Bruins, maar volgens hen gebeurt dat al. De bestaande samenwerking in SURF, de ict-coöperatie van onderwijs- en onderzoekinstellingen, is volgens hen 'bewezen effectief'. SURF heeft de brief medeondertekend. 'We hebben aangetoond dat het mogelijk is om de cyberweerbaarheid snel en stevig te verbeteren zonder de noodzaak van dwingende, bureaucratische en kostbare wetgeving', staat in de brief. De nieuwe wet zou het verbeteren van de veiligheid juist onnodig vertragen.
Hogere kosten
Een ander bezwaar is dat de kosten voor cyberbeveiliging naar schatting van de Europese Commissie met 22 procent zullen stijgen. Uit de Voorjaarsnota bleek dat het kabinet de onderwijsinstellingen hiervoor niet compenseert. Sterker nog, het kabinet schuift 7,6 miljoen van hun budget naar de Onderwijsinspectie en SURF, die door de nieuwe wet ook extra kosten zullen hebben.
Met de cyberbeveiligingswet gaat het kabinet de Europese zogeheten NIS2-richtlijn invoeren, maar volgens de briefschrijvers hoeft dat voor het onderwijs niet: de Europese Commissie laat de lidstaten namelijk de keuze om onderwijsinstellingen wel of niet onder de richtlijn te laten vallen. 'We zijn blij dat de huidige aanpak werkt en echte resultaten oplevert. De Cyberbeveiligingswet draagt daar wat ons betreft niet verder aan bij, maar zal juist leiden tot onduidelijkheid, meer bureaucratie en hogere kosten', aldus de voorzitters van de betrokken organisaties.
Mocht het kabinet daar toch aan willen vasthouden, dan willen de instellingen ten minste vier jaar voorbereidingstijd, voldoende financiële middelen en veiligheidsnormen die passen bij hogescholen en universiteiten.
Staking
Het onderwijs ligt op diverse onderwerpen overhoop met het kabinet. Vooral de bezuinigingen van meer dan een miljard leiden tot veel verontwaardiging. Nadat uit de Voorjaarsnota bleek dat het kabinet zelfs 400 miljoen extra wil gaan bezuinigingen, stapten de AOb en partners uit het overleg over een herstelplan voor het onderwijs. Na een jaar lang estafettestakingen in het hele land volgt op 10 juni een landelijke stakingsdag.
Samen bereiken we meer! Sluit je aan bij de AOb