Nieuwe cao universiteiten: 'Salarisverhoging in centen en procenten'
Medewerkers aan de universiteiten krijgen een salarisverhoging in 'centen en procenten' waarbij vooral rekening is gehouden met de lagere salarisschalen. Het gaat om een verhoging van gemiddeld 4,2 procent. Ook wordt er eenmalig 45 miljoen euro uitgetrokken om de inzetbaarheid van werknemers voor de arbeidsmarkt ‘loopbaanmobiliteit’ te verbeteren. Voor promovendi komt er een cao-afspraak die regelt dat ze niet meer dan 20 procent in hun 4-jarige dienstverband mogen lesgeven.

Beeld: Canva
Dat zijn resultaten die staan in het onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao Nederlandse Universiteiten die -als de achterbannen van alle bonden en de Vereniging Universiteiten van Nederland (UNL) instemmen- per 1 juli 2025 ingaat.
‘Centen in plaats van procenten’
Afspraken maken over het loon was deze cao-ronde lastig, omdat het kabinet pas laat de geheime brief met daarin de loonruimte gereed had voor de universiteitsbesturen. “Die liet op zich wachten en zou normaal ergens in mei al beschikbaar zijn”, zegt Pechler. Uiteindelijk kwam eind juni de brief los en konden de onderhandelaars een salarisverhoging afspreken.
We hebben met deze loonafspraak geluisterd naar de achterban die liever een afspraak in centen wilde dan in procenten
De salarisverhoging is als volgt opgebouwd: op 1 juli 2025 krijgen alle medewerkers structureel 2 procent loonsverhoging. Daarna volgt ook per 1 juli een plus van 100 euro die de universiteit in alle bedragen van de salaristabel doorvoert. Beide verhogingen betalen universiteiten uiterlijk in de maand oktober 2025 uit. Deze cao-afspraak komt neer op een structurele salarisverhoging van gemiddeld 4,2 procent in de cao 2025-2026. Begin dit jaar kregen alle medewerkers al een loonsverhoging van 1 procent uit de huidige cao.
De 100 euro loonsverhoging in de salaristabellen zorgt ervoor dat medewerkers er in lagere salarisschalen relatief meer op vooruitgaan dan collega’s in hogere salarisschalen
“We hebben met deze loonafspraak geluisterd naar de achterban die liever een afspraak in centen wilde dan in procenten”, zegt Pechler. De 100 euro loonsverhoging in de salaristabellen zorgt ervoor dat medewerkers er in lagere salarisschalen relatief meer op vooruitgaan dan collega’s in hogere salarisschalen. “Werknemers in schaal 1 krijgen in totaal een salarisverhoging van 6,6 procent. Collega’s in schaal 18 krijgen 3,8 procent.”
Gelijke beloning tussen mannen en vrouwen
In deze cao staat nogmaals dat er sprake moet zijn van een gelijke beloning tussen vrouwen en mannen voor gelijke of gelijkwaardige arbeid. “Het is essentieel dat iedereen eerlijk wordt beloond, ongeacht gender”, zegt Pechler. “We zijn op dit moment al bezig om inzichtelijk te maken wat de beloningsverschillen zijn binnen de instellingen. We hopen eind 2026 met concrete maatregelen te komen, zeker omdat we dan vooruitlopen op de Europese richtlijn die dit wil regelen.”
Bezuinigingen en begeleiden naar ander werk
Door het huidige kabinetsbeleid en de bezuinigingen staan bij universiteiten banen op de tocht. Daarom zijn er in deze cao ook afspraken gemaakt die werknemers helpen ze te begeleiden naar ander werk. “Werknemers zullen zich steeds vaker moeten gaan oriënteren op andere functies en sectoren”, zegt de AOb-sectorbestuurder. “De hele sector staat onder druk.”
In de nieuwe cao willen de partijen eenmalig 45 miljoen euro inzetten om op elke universiteit een fonds in te richten dat werknemers helpt om goed inzetbaar te zijn of te blijven binnen hun eigen organisatie en op de arbeidsmarkt. Via het fonds kunnen werknemers zich scholen en zodat ze bijvoorbeeld makkelijker kunnen overstappen naar een andere functie. De besteding van het geld zal verschillen per universiteit, daarom laten de cao-partijen dit over aan het lokaal overleg op de universiteiten. “Elke financiële situatie is anders per universiteit”, aldus Pechler.
Samen bereiken we meer aan de onderhandelingstafel voor nieuwe cao's Sluit je aan bij de AOb
Afbakening tijd promovendi
Over werkdruk staat in het onderhandelaarsakkoord dat er een studie komt naar het werken met Artificiële Intelligentie (AI) bij werkprocessen op de universiteit. De studie zal bekijken hoe werknemers toegerust kunnen worden voor het werken met AI.
Pechler wijst vooral op de cao-afspraak die hij voor de groep promovendi heeft gemaakt. Zij mogen niet meer dan 20 procent van hun dienstverband besteden aan lesgeven. “Dit zal de werkdruk verminderen en het is direct een verbetering van de sociale veiligheid, omdat het nu zwart op wit staat in de cao.”
Het zal de werkdruk voor promovendi verminderen en het is direct een verbetering van de sociale veiligheid, omdat het nu zwart op wit staat in de cao
Sociale veiligheid
Om de sociale veiligheid te verbeteren is er meer afgesproken. In eerdere cao-rondes zijn op dit thema stappen gezet door vooral de ‘klacht- en meldstructuur’ in te richten. “Het is nu tijd voor een volgende en verdiepende stap”, zegt de AOb-sectorbestuurder. “We willen meer inzoomen op de inhoud en de oorzaken. Daarom komt er een analyse waarin we kijken naar wat sociale onveiligheid in de hand werkt, of wat het betekent voor mensen die hierbinnen functioneren en welke aanpassingen er mogelijk zijn.” Het is de bedoeling dat universiteitsbesturen de uitkomsten bespreken met het lokaal overleg om zo het werkklimaat te verbeteren.
Stagevergoeding
Verder laten de bonden en de universiteitsbesturen een studie uitvoeren naar de stagevergoedingen. “De intentie is dat we niet achter blijven bij andere relevante sectoren”, aldus Pechler.
Raadpleging achterbannen
Het onderhandelaarsakkoord leggen de bonden en de UNL nu voor aan hun achterbannen. Als zij instemmen wordt de cao definitief en zal deze een looptijd van 1 jaar hebben: 1 juli 2025 tot en met 30 juni 2026.
De AOb houdt op de maandagavond 14 juli 2025 een ledenbijeenkomst. Daar zal AOb-sectorbestuurder Donald Pechler uitleg geven over het akkoord en vragen beantwoorden. Meld je aan!