WO&O

Kabinet geeft universiteiten nog geen informatie over loonruimte

De cao voor personeel aan universiteiten en onderzoeksinstellingen loopt op 1 juli af. Normaal gesproken weten werkgevers op dit punt in de onderhandeling hoeveel ruimte er is voor loonsverhoging - een informatieongelijkheid waar de AOb zich overigens tegen verzet - maar nu ontbreekt deze informatie nog.

Tekst Algemene Onderwijsbond - - 2 Minuten om te lezen

ruimtebrief ontbreekt nog

Beeld: Pixabay, bewerking AOb

Deze 'ruimtebrief' moet uit Den Haag komen, maar is er nog niet. "Het kabinet loopt achter op schema." Ondanks de onzekerheid over de salarisverhoging dit jaar, hebben de vakbonden al wel verschillende scenario’s doorgesproken. Op die manier blijft een nieuwe cao met ingang van 1 juli 2025 mogelijk.

We hebben de beheersing van werkdruk onder de loep genomen

Donald Pechler, bestuurder voor en onderhandelaar namens de AOb, was woensdag bij het derde officiële cao-overleg dit jaar: "We hebben bijvoorbeeld opties voor een loonsverhoging in centen in plaats van procenten verkend. Ook zijn andere inhoudelijke afspraken onder de loep genomen, zoals over de beheersing van de werkdruk."  

Opvallend is dat het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) al wel duidelijkheid ontving over de loonruimte. Pechler: "Terwijl de loonsverhoging die wij redelijk vinden voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek (wo&o) niet veel afwijkt van wat het mbo vraagt." 

Veel banen op de tocht

Koopkrachtverbetering, minder werkdruk en maatwerk in sociale plannen zijn de onderwerpen waar de vakbonden zich deze cao-ronde voor hardmaken. Pechler: "Mede door het huidige kabinetsbeleid staan helaas op veel universiteiten banen op de tocht. Voor mensen die hun baan verliezen spreken we sociale plannen af."

Het volgende cao-overleg is gepland op woensdag 28 mei. "Hopelijk heeft het kabinet tegen die tijd de ruimtebrief verzonden."

Bond wil ruimtebrieven openbaar 

Elk jaar in mei verstuurt het ministerie aan de schoolbesturen een ‘geheime brief’ die laat zien hoeveel salarisverhoging er mogelijk is. De AOb vindt dat deze brieven openbaar moeten zijn en probeert dat in de rechtszaal via een Woo-procedure (Wet open overheid) voor elkaar te krijgen. De rechter bepaalde in mei 2024 dat het ministerie van Binnenlandse Zaken binnen acht weken met betere argumenten moest komen waarom de brieven niet openbaar mogen zijn. In de ruimtebrieven staat duidelijk hoeveel loonsverhoging de overheid in een jaar over heeft voor de onderwijssector. Op dit moment weten alleen de onderwijswerkgevers aan de onderhandelingstafel wat de loonruimte in een bepaald jaar is.