Duidelijkheid over loonruimte maakt cao-onderhandelingen mbo meer concreet
Het kabinet heeft onlangs met een brief aan de mbo-instellingen laten weten hoeveel loonsverhoging er dit jaar mogelijk is voor al het mbo-onderwijspersoneel. Elk jaar stuurt het kabinet deze ‘ruimtebrief’ aan de onderwijswerkgevers waarin ze duidelijk maken hoe groot de loonbijstelling is.

De AOb wil de koopkracht verbeteren van het mbo-personeel tijdens deze cao-onderhandelingen. Beeld: Typetank
AOb-bestuurder Henrik de Moel: “Het zal ervoor zorgen dat de cao-onderhandelingen meer concreet worden omdat duidelijk is welke financiële ruimte er is.”
Afgelopen februari zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao mbo gestart. De AOb wil zich inzetten voor een verbetering van de koopkracht, een verlaging van de werkdruk en voor het onderwijsondersteunend personeel. Ook wil de bond een keuzebudget van 50 uur per jaar wat werknemers naar eigen inzicht kunnen inzetten. De Moel zei bij het bekendmaken van de inzet dat hij een ‘beleidsrijke cao’ wil afspreken. Zeker omdat in de laatste cao alleen loonafspraken zijn gemaakt. (Tekst loopt door na kader)
Bond wil ruimtebrieven openbaar
Elk jaar in mei verstuurt het ministerie aan de schoolbesturen een ‘geheime brief’ die laat zien hoeveel salarisverhoging er mogelijk is. De AOb vindt dat deze brieven openbaar moeten zijn en probeert dat in de rechtszaal via een Woo-procedure (Wet open overheid) voor elkaar te krijgen. De rechter bepaalde in mei 2024 dat het ministerie van Binnenlandse Zaken binnen acht weken met betere argumenten moest komen waarom de brieven niet openbaar mogen zijn. In de ruimtebrieven staat duidelijk hoeveel loonsverhoging de overheid in een jaar over heeft voor de onderwijssector. Op dit moment weten alleen de onderwijswerkgevers aan de onderhandelingstafel wat de loonruimte in een bepaald jaar is.
Update cao
Op dit moment hebben alle bonden -AOb, CNV, FNV Overheid en FvOv- en de werkgeversorganisatie MBO-raad hun inzet uitgewisseld. “De onderhandelingen zijn intensief”, zegt De Moel over het traject tot nu toe. “Zeker het belangrijke onderwerp werkdruk gaat stroef, terwijl we weten dat er veel mensen ziek uitvallen en wij hier dus zeker afspraken over willen maken.”
De cao-partijen houden enkele onderhandelingsrondes. Deze lopen tot juni. De Moel: “Ik hoop dat er voor de zomervakantie een onderhandelaarsakkoord ligt, of dat lukt is nog de vraag.”
De huidige cao mbo liep op 31 december 2024 af en is stilzwijgend verlengd tot augustus 2025.
Wil je op de hoogte blijven? Onze onderhandelaars praten je bij tijdens de sectorraad mbo. Schrijf je in!