AOb zorgt voor compensatie zwangerschapsverlof mbo-werknemers
Mbo-werknemers die de afgelopen vijf jaar zwangerschapsverlof hadden, krijgen een compensatie voor alle ‘overige vrije dagen' die in hun zwangerschaps-en bevallingsverlof vielen. De compensatie volgt op een advies van de Hoge Raad en een uitspraak van de kantonrechter in een zaak die de AOb had aangespannen.

Beeld: Typetank
De compensatie is een overwinning voor de AOb. De bond voerde meerdere rechtszaken omdat cao-artikel 8.1 (lid 10) tot een verboden onderscheid leidt tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers. De Hoge Raad is het daarmee eens en vindt dat mbo-instellingen voortaan een compensatie moeten bieden voor alle vrije dagen die in het zwangerschaps-en bevallingsverlof vallen.
In het mbo kunnen voltijdwerknemers met een baan voor de klas 200 dagen ingezet worden om te werken. Er zijn daarnaast dertig vakantiedagen en nog dertig ‘overige dagen’, verspreid over het jaar waarop docenten geen les geven aan studenten. Roc’s stemmen met de ondernemingsraad af welke weken of dagen vallen onder deze noemer, bijvoorbeeld in de zomer. De meeste roc’s zijn dan zes weken dicht. Drie weken zijn ingevuld door vakantiedagen, drie weken vallen onder de overige dagen. Maar ook verplichte vrije dagen, bijvoorbeeld na Hemelvaart kunnen onder de 'overige dagen' vallen. Mbo-instellingen definiëren de dagen naar eigen inzicht.
Gelijk bij de rechter
“Het was een advies waar de werkgevers niet omheen konden”, zegt AOb-advocaat Joost Aarts. “De Hoge Raad gaf ons gelijk en de kantonrechter is er ook in meegegaan”, zegt Aarts. ‘Het compensatierecht van de cao dient te worden uitgebreid zodat ongelijke behandeling wordt voorkomen’, aldus de kantonrechter. De rechter laat ook weten dat overal waar in de cao sprake is van betaald verlof ‘hoe dan ook genaamd’ daar een compensatie voor moet zijn.
De Hoge Raad gaf ons gelijk en de kantonrechter is er ook in meegegaan
Aarts: “De rechter bevestigt dat het hier gaat om arbeidsvoorwaarden. De overige dagen waarin geen lessen zijn, hadden de niet zwangere werknemers en mannen óók vrij. Het is niet eerlijk om daar onderscheid te maken met als gevolg dat zwangere werknemers die dagen gewoon kwijt zijn. Ik ben blij dat er na een lange juridische procedure nu duidelijkheid is.”
Ik ben blij dat er na een lange juridische procedure nu duidelijkheid is
Geregeld in de cao
Voor alle mbo-medewerkers is dit nu voortaan zo geregeld, ook omdat het nu in de nieuwste cao komt te staan. Degenen die de afgelopen vijf jaar zwangerschapsverlof hadden, doen er goed aan om te kijken welke ‘overige dagen’ daarin vielen. Voor de ene collega kunnen dat 3 dagen zijn, voor een ander 10.
Compensatie vragen bij hr-afdeling
De AOb-juristen maakten een voorbeeldbrief die mbo-medewerkers kunnen gebruiken als zij de afgelopen vijf jaar zwangerschapsverlof hebben gehad. “Deze werknemers kunnen met terugwerkende kracht hun verlof terugvragen en onze voorbeeldbrief hiervoor gebruiken”, zegt Herman Molleman, AOb-sectorbestuurder. “Dat kan vanaf vandaag en dan tot vijf jaar terug.” Molleman verwijst de werknemers hiervoor naar hun eigen afdeling personeelszaken, die kan checken hoeveel overige dagen er in het zwangerschaps-en bevallingsverlof vielen. “De brief stuur je naar die afdeling, mochten ze niet compenseren dan kunnen leden zich altijd wenden tot de bond.”
Wil jij de voorbeeldbrief van onze juristen 'Verzoek tot compensatie zwangerschaps-en bevallingsverlof downloaden? Sluit je aan bij de AOb of log in