Nieuwe pabo-studenten mogen in september alvast aan hun studie beginnen zonder de toelatingstoetsen te doen. Zij moeten die wel op een later moment inhalen.
Nieuwe pabo-studenten mogen in september alvast aan hun studie beginnen zonder de toelatingstoetsen te doen. Zij moeten die wel op een later moment inhalen.

Beeld: Pixabay

Toelatingseisen pabo desnoods versoepeld vanwege corona

Zolang de coronacrisis voortduurt, gaan ook veel toelatingstoetsen voor pabo-opleidingen mogelijk niet door. In dat geval mogen nieuwe studenten in september alvast van start, melden de hogescholen.

Wie een lerarenopleiding wil doen aan de pabo, moet al enkele jaren aan strenge toelatingseisen voldoen. Geïnteresseerde studenten moeten van tevoren toetsen maken en aantonen dat ze al iets weten van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek.

Geen vrijstelling

Maar veel van de toelatingstoetsen gaan door de coronacrisis voorlopig niet door. Aankomende studenten mogen in september daarom voorwaardelijk toch alvast aan de pabo beginnen, ook als zij nog niet alle toetsen hebben gemaakt. Er is geen sprake van vrijstelling: uiteindelijk moeten studenten alsnog aan de instroomeisen voldoen. Hier krijgen zij tot 1 januari 2021 de tijd voor.

Er is geen sprake van vrijstelling: uiteindelijk moeten studenten aan de instroomeisen voldoen

De hogescholen gaan soortgelijke maatregelen hanteren voor bachelorstudenten die een hbo-master willen doen en voor mbo’ers die aan het hbo beginnen. Ook zij krijgen tot 1 januari 2021 de tijd om hun vooropleiding af te maken.

Kennisniveau

De strenge toelatingseisen voor de pabo werden in 2015 ingesteld na jarenlange kritiek op het kennisniveau van afgestudeerden. Het studiesucces is dankzij de invoering van de nieuwe eisen gestegen, maar de opleidingen trekken sindsdien minder eerstejaars.

Meer nieuws