Het gaat veel minder goed met de Steve Jobsscholen dan de organisatie zelf aangeeft.
Het gaat veel minder goed met de Steve Jobsscholen dan de organisatie zelf aangeeft.

Beeld: Typetank

Steve Jobsscholen in de knel

De Steve Jobsscholen krijgen in Nederland maar lastig voet aan de grond. Aantallen scholen die de achterliggende organisatie O4NT noemt, worden bij lange na niet gehaald. Het initiatief van Maurice de Hond veranderde van een idealistisch streven in een commercieel bedrijf.

Het Onderwijsblad nam de scholen van Onderwijs voor een Nieuwe Tijd (O4NT) onder de loep, sinds 2013 het schoolconcept van Maurice de Hond en andere onderwijsvernieuwers. De conclusies:

 

  • Meer dan de helft van de eerste Steve Jobsscholen twijfelt of zij door kunnen gaan met het officiële concept.
  • Na de zomer zijn zes nieuwe scholen gestart, dat maakt het totaal aantal nu 21. Fors minder dan de aantallen die Onderwijs voor een Nieuwe Tijd zelf naar buiten brengt.
  • Steve Jobsscholen zijn over het algemeen klein en krimpend. Tegelijk nemen de kosten voor het concept toe. Scholen zijn inhoudelijk enthousiast, maar het wordt hen wel te duur.
  • O4NT ziet strikter toe op hoe het concept precies wordt uitgevoerd. Bijvoorbeeld dat kinderen op hetzelfde moment moeten kunnen kiezen uit verschillende ‘workshops’. Kleine scholen kunnen vaak niet aan die eisen voldoen.

Meer lezen? Hieronder staat het complete verhaal met een grafiek van de aantallen scholen en interviews met schooldirecteuren die in zee gingen met O4NT. In dat verhaal reageert ook Maurice de Hond. Download de PFD: Steve Jobsscholen in de knel

Meer nieuws