Beperkte financiële mogelijkheden en reisbeperkingen zorgen voor veel onzekerheid.
Beperkte financiële mogelijkheden en reisbeperkingen zorgen voor veel onzekerheid.

beeld: Pixabay

Kwart internationale studenten komt niet naar Nederland

Een kwart van de studenten van buiten de Europese Unie die aanvankelijk van plan waren vanaf september in Nederland te studeren, komt waarschijnlijk niet. Dat blijkt uit een onderzoek van internationaliseringsorganisatie Nuffic.

Internationale studenten hebben nog steeds interesse om in Nederland te komen studeren, maar of ze zich ook zullen inschrijven voor een studie, is niet zeker. Dat blijkt uit een onderzoek van internationaliseringsorganisatie Nuffic onder 941 potentiële studenten van buiten de Europese Unie.

Beperkte financiële mogelijkheden en reisrestricties zorgen voor veel onzekerheid, blijkt uit het onderzoek onder 941 potentiële studenten van buiten de Europese Unie. Een kwart van deze studenten verwacht niet in ons land te komen studeren komend collegejaar. 36 procent zegt nog te twijfelen.

Dit collegejaar (2019-2020) studeren in ons land nog ruim 25 duizend studenten van buiten de EU. In totaal begonnen in september ruim 38 duizend internationale studenten aan een bachelor- of masterstudie in Nederland. Begin maart verlieten tienduizenden van hen – internationals uit alle leerjaren – het land om de coronacrisis in hun thuisland uit te zitten.

Universiteiten en hogescholen vallen niet meteen om als de internationalisering tot stilstand komt, maar bij twaalf instellingen is de situatie wel zorgelijk als de internationale instroom stokt, constateerde de Onderwijsinspectie vorig jaar al. Omdat de instellingen financiële buffers hebben, kunnen ze de eerste klap wel opvangen. Maar als de internationale instroom langere tijd afneemt, wordt overleven lastig, berichtte het Onderwijsblad vorige maand.

 

Meer nieuws