Cao-akkoord hbo is definitief

Medewerkers in het hbo hebben definitief een nieuwe cao. De vakbondsleden en de werkgeversorganisatie Vereniging Hogescholen hebben het principe-akkoord omarmd. Hbo-personeel krijgt een loonsverhoging van gemiddeld 10 procent.

Tekst Lisette Douma - Redactie Onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

cao hbo WEB

beeld: Typetank

“Goed dat deze noodzakelijke loonsverhoging snel bij de collega’s komt”, reageert AOb-bestuurder Douwe van der Zweep op het goedkeuren van het akkoord dat eind juni werd gesloten. In een peiling onder AOb-leden stemde 94 procent voor het akkoord. De sectorraad van de AOb, die uiteindelijk de eindstem heeft, gaf de definitieve klap op de afspraken. Ook de andere bonden en de Vereniging Hogescholen zijn binnenboord.   

Zo’n loonsverhoging komt er niet vanzelf

Personeel in het hbo krijgt een loonsverhoging van gemiddeld 10 procent. Het is een akkoord met een sociaal randje: de medewerkers in de laagste salarisschalen gaan er procentueel het meest op vooruit. “Zo’n loonsverhoging komt er niet vanzelf”, zegt Van der Zweep. “Natuurlijk preek ik hier voor eigen parochie: maar met meer leden krijgen we meer voor elkaar, word lid van een bond.”

Senioren

Voor senioren is er afgesproken dat zij naast de huidige regeling voor werktijdvermindering (de ws-regeling) de mogelijkheid krijgen om onder voorwaarden de regeling onbetaald met 20 procent uit te breiden. De pensioenopbouw blijft dan ongewijzigd.

Stap omhoog

Schoolbesturen hebben in het akkoord toegezegd dat zij alle werkzaamheden van docenten die nu in schaal 10 zitten, onder de loep nemen om te beoordelen of ze een schaal hoger moeten verdienen. “Onze verwachting is dat een groot deel van de collega's die nu nog in schaal 10 zitten een stap omhoog gaan maken", zegt Van der Zweep.

Arbeidsongeschiktheid

In de nieuwe cao is afgesproken dat hogescholen zorgen dat zieke medewerkers niet meer tot het bestaansminimum terugvallen. Scholen sluiten daarvoor een collectieve verzekering af of garanderen een minimum inkomen bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Deze afspraak geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020.

De nieuwe cao loopt (met terugwerkende kracht) van 1 april 2023 tot en met 30 juni 2024. 

Benieuwd naar alle afspraken en details? Ga naar de cao-pagina