Peter de Vries is expert op het gebied van ouderbetrokkenheid en werkt aan een promotieonderzoek over dit onderwerp. Eerder werkte hij als docent in het basis- en speciaal onderwijs. Het Onderwijsblad vroeg hem tips voor lastige gesprekken in coronatijd.
“Bij deze tip zweer ik. Stop direct met lezen bij het ontvangen van een emotionele mail of app met lelijke woorden en boosheid. Maak direct een afspraak om het te bespreken via de telefoon of live. Als je doorleest, beschadigt dat drie partijen: Jezelf, want je hebt pijn en er ontstaat misschien twijfel door persoonlijke opmerkingen. Het zorgt ook voor schade bij ouders tegen wie je anders gaat aankijken. En het is negatief voor de leerling, omdat kinderen altijd loyaal zijn aan hun ouders. Ze wantrouwen de leraar als de relatie tussen ouders en leerkracht verstoord raakt.”
“Soms moet je bij collega’s je hart luchten. Zeg alleen dingen die je ook zou zeggen als de ouders of leerling erbij waren. Blijf respectvol, want je wilt de relatie herstellen. Bovendien beïnvloedt het collega’s die zelf weer anders naar de ouders gaan kijken.”
“In coronatijd is het belangrijk dat je consequent blijft en telkens duidelijk maakt dat je de richtlijnen van het kabinet volgt. Scholen zijn openbare instellingen. Doe niet alsof je de overheid bent. Zo vermijd je discussies over beleidskeuzes.”
“Iedereen is in de war door corona, het is een onzekere tijd. Probeer daar begrip voor te hebben, zelfs als mensen fel reageren. Karakters komen sterker naar boven tijdens de pandemie, zeker als er sprake is van stress.”
“Ouders willen het beste voor hun kind. Leraren en schoolleiders willen dat ook voor hun leerlingen. Benoem nadrukkelijk dit gezamenlijke doel. In een gesprek kan dat als volgt: vraag eerst naar het doel van de ouder en noem jouw doel. Vervolgens benoem je dat er bij jullie doelen verschillende taken horen. Noem als derde stap de procedure en wat het dus in de praktijk betekent. Vraag bij elke stap om commitment, want dat helpt in het gesprek en zorgt voor begrip.”
“Een groot kwaad zijn de tevredenheidsonderzoeken. Tevredenheid meet niet de kwaliteit. Richt je in plaats daarvan op de juiste aanpak. Ze hoeven je niet aardig te vinden.”
Lees ook dit artikel uit het Onderwijsblad waar deze tips in stonden. Elke maand het blad ontvangen? Word lid van de AOb!