Tips om in een hogere salarisschaal te komen

Je hebt het idee dat je wordt onderbetaald, maar weet niet wat je kunt doen. Lees dan deze tips! De redactie van het Onderwijsblad deed een half jaar onderzoek naar inschaling, check alle publicaties over pogingen van onderwijspersoneel om te klimmen.



  1. Pak door

    Denk je dat je in een te lage salarisschaal zit? Laat het niet liggen. Als het blijft zeuren, verstoort dat de arbeidsrelatie. Dus: ga het gesprek aan, stuur een mail.

  2. Weet waar je recht op hebt

    Verdiep je in het functiehuis van jouw werkgever: welke verantwoordelijkheden horen bij een functie en met welke salarisschaal wordt die gewaardeerd. En check of jij in de juiste schaal zit. Heeft jouw werkgever geen functiehuis (of ‘bouwwerk’) vraag dan waar en hoe je functie is beschreven en gewaardeerd. Vergelijk deze tekst met jouw werk in de praktijk.

  3. Onderbouw je argumenten

    Veel uren maken, een master op zak of veel verschillende taken? Dit geeft geen garantie op een hogere schaal. Het gaat om de verantwoordelijkheden die je hebt en of die een structureel en substantieel onderdeel van je werk zijn. Kom met scherpe voorbeelden van werkzaamheden.

  4. Oefen het gesprek

    Dat kan voor de spiegel thuis, maar nog liever met iemand die je wat tegengas kan geven. Hoe beter voorbereid je het gesprek ingaat, hoe zelfverzekerder je je voelt.

  5. Laat afspraken altijd schriftelijk bevestigen

    Ook een mondelinge afspraak kan rechtsgeldig zijn. Vraag dan per mail om een bevestiging. Iets als: ‘Als ik het goed heb begrepen, hebben we dit en dit besproken, klopt dat?’ Hiermee voorkom je ruis en heb je, mocht het nodig zijn, ook bewijs van de gemaakte afspraken.

  6. Vermijd valkuilen

    ‘Er is geen budget’, zeggen leidinggevenden bijvoorbeeld, of ‘Je moet je eerst bewijzen’. Allemaal kul. Als je het werk doet dat bij die hogere schaal hoort, dan moet je werkgever er naar betalen. (Zie ook ‘Herken de smoesjes’)

  7. Hou het zakelijk

    Zie een eventuele afwijzing als een zakelijk verschil van mening tussen jou en je werkgever. Hoe lastig misschien ook, hou emoties erbuiten en probeer er met afstand naar te kijken. Dan kun je een bezwaarprocedure* ingaan of je erbij neer leggen, zonder dat het de werkrelatie belast.

  8. Schakel hulp in

    Vraag advies van de AOb. De juridische dienst kan checken of je juist ben ingeschaald en je bijstaan wanneer het onverhoopt een juridisch conflict wordt. Je moet wel lid zijn van de vakbond hulp te kunnen inschakelen. Lees alle voordelen van een lidmaatschap.

  9. Werk samen

    Zoek hulp bij collega’s: vaak ben je niet de enige en samen sta je sterker. De AOb heeft bijvoorbeeld voor een groep onderwijsassistenten een hogere inschaling voor elkaar gekregen.

  10. Hou vol

    De aanhouder wint, al is daar soms een bezwaarprocedure voor nodig. Als je niets probeert, krijg je zeker niets. Lees voor meer info onder het kopje ‘Voorbeelden voor bezwaar aantekenen‘.