Algemeen

Veel media-aandacht voor aankondiging acties AOb

De aankondiging van de AOb voor een actieweek met landelijke stakingsdag in maart is gisteren niet ongemerkt voorbij gegaan. Veel media berichtten over de aankondiging. Een overzicht.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

media

Beeld: Pixabay

De Volkskrant opende ’s ochtends met het nieuws van een nationale stakingsdag op de voorpagina. In de krant zelf lichtte AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen in een interview toe waarom de actieweek in alle onderwijssectoren nodig is en wat de eisen zijn.

AOb-bestuurder voortgezet onderwijs Henrik de Moel zat ’s ochtends bij het NOS Radio 1 Journaal in de uitzending. ‘Het water staat het onderwijs aan de lippen’, zei hij. ‘De tekorten nemen toe.’ Terugluisteren? Dat kan via deze link.

Journaals

De NOS besteedde online en in meerdere journaals op televisie aandacht aan de aankondiging voor de acties. Ook het Jeugdjournaal had een item in de uitzending en een kort bericht online. In het bericht online stond: ‘Grote kans dat je op 15 maart geen school hebt. Veel meesters en juffen gaan staken.’

Eind van de ochtend zat Verheggen in het radioprogramma 1 op 1 van Sven Kockelmann die haar een half uur lang ondervroeg. De AOb-voorzitter zei in de uitzending dat er 4 miljard euro structureel tot 2021 nodig is om de problemen in het onderwijs op te lossen. Het item terugluisteren kan via deze link.

RTL Nieuws nam het nieuws ook op meerdere kanalen mee. Online en in de uitzending op tv. Ook RTL Z besteedde er aandacht aan op hun website. Verheggen zei daar dat het aanvangssalaris in het onderwijs mooi is, maar dat de doorgroeimogelijkheden nog steeds traag zijn. Ook moet het imago worden opgepoetst. Lees het artikel van RTL Z terug via deze link.

Hart van Nederland hield onder hun panel een peiling over de staking. De vraag was: Wat vindt Nederland van de staking op 15 maart? Iets meer dan de helft heeft sympathie voor de staking, zo schrijft Hart van Nederland online. Ook in hun tv-uitzending namen ze het nieuws van de AOb mee.

Verschillende kranten plaatsen artikelen over de actieweek op hun website. Het artikel van het Algemeen Dagblad lees je hier. Het online-artikel in Trouw vind je via deze link. Ook NRC had een bericht online net als Het Parool en de Telegraaf.

Regio

Regionale media schreven gisteren net als de landelijke media over de onderwijsstaking. De Gooi-en Eemlander had een artikel over de aankondiging en een groter achtergrondartikel waarin AOb-woordvoerder Simone van Geest uitleg geeft over de eisen van de bonden. Ze liet weten dat de hoge werkdruk in alle onderwijssectoren een probleem is.

Bij Omroep Fryslan gaf AOb-bestuurder De Moel toelichting op de acties. ‘Wij denken dat dit het beste moment is om duidelijk te maken dat extra geld voor onderwijs heel erg belangrijk is’, zei hij. Het artikel online waarin het radio-fragment is opgenomen kun je via deze link lezen en luisteren.

RTV Noord sprak hoogleraar Barend van Heusden van de Rijksuniversiteit Groningen over de landelijke onderwijsstaking. Het artikel is te lezen op hun website.