Nieuwe data-technieken tonen een grote groep van 16 duizend arbeidsongeschikten die geen arbeidsongeschiktheidspensioen hebben aangevraagd.
Nieuwe data-technieken tonen een grote groep van 16 duizend arbeidsongeschikten die geen arbeidsongeschiktheidspensioen hebben aangevraagd.

Beeld: Pixabay

Veel arbeidsongeschikten vergeten pensioen aan te vragen bij ABP

Pensioenfonds ABP is er door nieuwe data-technieken achter gekomen dat 16 duizend arbeidsongeschikten die bij het fonds zijn aangesloten recht hebben op een arbeidsongeschiktheidspensioen. “Het gaat om een totaalbedrag van een miljard euro dat blijft liggen”, zegt AOb-beleidsadviseur Roelf van der Ploeg die namens de bond in de Pensioenkamer zit voor het ABP.

Bij het grote pensioenfonds zijn in totaal drie miljoen medewerkers van de overheid en het onderwijs aangesloten. Van der Ploeg schat dat een behoorlijke groep arbeidsongeschikten uit het onderwijs wel recht heeft op de uitkering, maar dit niet heeft aangevraagd. “Het gaat denk ik om vijf- tot zevenduizend onderwijsmedewerkers. Zeker omdat het burn-out gemiddelde hoog is in het onderwijs.”

Aanvragen

Medewerkers die arbeidsongeschikt raken, hebben recht op een arbeidsongeschiktheidspensioen. “Dit pensioen krijg je gelijk nadat je bent afgekeurd”, zegt Van der Ploeg. Wel moeten mensen dit – net als bij het gewone pensioen – zelf aanvragen. “Voor het eerst zijn de bestanden van uitkeringsinstantie UWV en het ABP aan elkaar gekoppeld. Nu blijkt de ware grootte van de groep mensen die dit pensioen niet ontvangen, terwijl ze er wel recht op hebben”, zegt de beleidsadviseur.

‘Nu blijkt de ware grootte van de groep mensen die dit pensioen niet ontvangen, terwijl ze er wel recht op hebben’

Opbouwen

Daarnaast is het zo dat als het arbeidsongeschiktheidspensioen niet wordt aangevraagd, ook de premievrije pensioenopbouw niet is ‘aangezet’. “Arbeidsongeschikten blijven pensioen opbouwen en sparen voor hun ouderdomspensioen zonder dat ze premie hoeven te betalen. Dat gaat om grote bedragen als het gaat om pensioenopbouw”, zegt Van der Ploeg.

Het ABP gaat vanaf vandaag actief de groep benaderen die vergeten is hun arbeidsongeschiktheidspensioen aan te vragen. De meeste mensen zullen vandaag een brief op de mat vinden. Ook zal het fonds met terugwerkende kracht geld uitkeren. Van der Ploeg: “Dat is heel goed, want het gaat om een kwetsbare groep mensen die vaak wel iets anders aan hun hoofd hebben.”

Meer informatie vind je op de website van pensioenfonds ABP. 

Meer nieuws