Scholen in het basis en voortgezet onderwijs gaan maandag aanstaande weer open. Beeld Pixabay
Scholen in het basis en voortgezet onderwijs gaan maandag aanstaande weer open. Beeld Pixabay

Scholen in po en vo maandag weer open

Scholen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs gaan op maandag 10 januari weer open. Het mbo, hbo en universiteiten geven voorlopig online les met uitzondering van praktijkgericht onderwijs en tentamens.

“Goed nieuws voor veel leerlingen”, reageert AOb-voorzitter Tamar van Gelder. “Al blijven wij ons erover verbazen dat de ventilatie nog niet overal op orde is, terwijl dit een absolute voorwaarde is voor verantwoord onderwijs in deze tijd.”
Het besluit om een groot deel van het onderwijs te heropenen heeft het demissionaire kabinet maandagmiddag bekendgemaakt op een persconferentie. “Tweeënhalf miljoen leerlingen hebben nu weer de mogelijkheid om naar school te gaan en dat is iets om je over te verheugen”, zei demissionair onderwijsminister Arie Slob. Met de gedeeltelijke heropening worden de jongste adviezen gevolgd van het Outbreak Management Team (OMT).

“Online onderwijs geven is geen volwaardig alternatief”, zegt Van Gelder. Ze noemt het daarom ontzettend jammer dat studenten in het hoger en middelbaar beroepsonderwijs nog langer moeten wachten tot ze weer fysiek onderwijs krijgen. De uitzonderingen voor kwetsbaren (mbo niveau 1/2), praktijkgericht onderwijs en tentamens zijn onveranderd.

Lokalen sluiten

In een uitzending van Nieuwsuur waarschuwden experts gisteren dat ventilatie van schoolgebouwen cruciaal is om scholen veilig te heropenen en om te voorkomen dat ze straks weer dicht moeten. Een kwart van de scholen heeft de ventilatie niet op orde.
Van Gelder vindt dat onderwijspersoneel moet besluiten lokalen te sluiten als blijkt dat die niet goed geventileerd zijn: “Ik kan me goed voorstellen dat onderwijzend personeel nu echt wil weten of hun klaslokalen wel goed genoeg geventileerd zijn. Er zijn leerkrachten die zelf een CO2-meter naar school meenemen. Als de meter herhaaldelijk op rood staat, dan zou dat lokaal niet ingeroosterd moeten worden, zoals wij adviseren in ons stappenplan.”

Het demissionaire kabinet acht het verantwoord om het onderwijs grotendeels weer te openen, omdat de boostercampagne in Nederland goed op stoom komt. Met het geven van boosterprikken is Nederland vandaag aangeland bij mensen geboren in 1999 of eerder. “Het boosteren helpt ons geweldig”, aldus demissionair minister Hugo de Jonge. “We hopen aan het einde van deze week op 60 procent te zitten in de leeftijdscategorie van achttienplussers.”
In de beslissing om basis- en middelbare scholen maandag weer te openen weegt voor het demissionaire kabinet mee dat het aantal besmettingen voor kinderen van middelbare schoolleeftijd en jonger een grote teruggang heeft laten zien. “Het OMT ziet dat het aantal besmettingen in deze leeftijdsgroep fors minder is geworden”, aldus Slob.

In Denemarken en Engeland belast omikron de zorg minder dan waarvoor werd gevreesd

De jongste cijfers vanuit Denemarken en Engeland wijzen er volgens het OMT op dat het ziekteverloop bij de omikronvariant van het coronavirus milder is dan eerder werd gevreesd. Hoewel de nieuwe variant van het virus uiterst besmettelijk is, leidt omikron in deze landen tot een geringere belasting op de zorg dan eerder werd gevreesd. De veiligheidsmaatregelen die vóór de lockdown in het primair en voortgezet onderwijs golden, blijven grotendeels van kracht. Belangrijk verschil is wel dat leerkrachten niet meer in quarantaine hoeven als een leerling in hun klas besmet is.

In het voortgezet onderwijs moeten leerlingen en docenten buiten het klaslokaal een mondkapje blijven dragen. Op basisscholen blijft het dringend advies aan leraren en leerlingen vanaf groep 6 om een mondkapje te dragen in de gangen en gezamenlijke ruimtes van de school. Twee keer per week een zelftest wordt ook dringend geadviseerd voor leerlingen en docenten in het voortgezet onderwijs en voor zowel onderwijspersoneel als voor leerlingen vanaf groep 6 op de basisschool.

Langetermijnstrategie

Van Gelder roept de nieuwe ministers van onderwijs op om nu snel te komen met een langetermijnstrategie voor het onderwijs. “Dan hoeven we niet elke keer op deze manier ad hoc een besluit te nemen. Onderwijspersoneel met voorrang boosteren, ventilatie op orde. Standaard opschalen van maatregelen bij oplopende besmettingen. Het moet echt strakker georganiseerd worden.”

Meer nieuws