Het brutobedrag dat gepensioneerden ontvangen verandert dit jaar niet.
Het brutobedrag dat gepensioneerden ontvangen verandert dit jaar niet.

beeld: Nanne Meulendijks

Dit jaar geen verlaging van ABP-pensioenen

Het ABP, het pensioenfonds waar onderwijspersoneel bij aangesloten is, hoeft de pensioenen in 2021 niet te verlagen. Het brutobedrag dat gepensioneerden ontvangen verandert dit jaar niet.

Hoewel nog niet bekend is hoe hoog de dekkingsgraad eind december precies was, is al wel duidelijk dat die niet onder de 90 procent komt, de voorlopige dekkingsgraad van 31 december 2020 is namelijk ruim 92 procent. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft de vereiste ondergrens voor de dekkingsgraad van eind december tijdelijk verlaagd van 104 naar 90 procent. Doordat pensioenfonds ABP gebruikmaakt van deze versoepelde grens, is een verlaging van de pensioenen dit jaar van de baan.

‘De verschillen ten opzichte van vorig jaar zijn niet groot’

“Daar ben ik heel tevreden over”, reageert AOb-pensioendeskundige Roelf van der Ploeg. “Het brutobedrag dat gepensioneerden ontvangen verandert dit jaar niet.” Door veranderingen van de belastingregels in 2021 kan het pensioenbedrag toch iets lager uitvallen dan vorig jaar. Van der Ploeg heeft voor verschillende situaties zitten rekenen en komt tot de conclusie dat het netto pensioenbedrag voor hoge aanvullende pensioenen in sommige gevallen iets lager uitvalt, maar dat de meeste gepensioneerden ook netto meer op hun rekening gestort zullen krijgen. “De verschillen ten opzichte van vorig jaar zijn niet groot. Gepensioneerden zijn al jarenlang niet gecompenseerd voor stijgende prijzen en deze kleine belastingmeevaller is absoluut niet genoeg om dat te compenseren.”

Nieuwe belastingregels

Werkenden betalen dit jaar meer pensioenpremie, maar ontvangen door de veranderende belastingregels toch een iets hoger nettoloon. Onderwijspersoneel kan eind januari via MijnABP zijn specifieke betaalspecificatie inzien.

Lees ook: ‘Pensioenpremie ABP stijgt in 2021’

Meer nieuws