Beeld: Fred van Diem

Flashback: ‘Kom op Nicky, niet steeds gaan huilen’

Bloedonzeker was ze. Daarom barstte ex-Miss Nederland Nicky Opheij (23) als tiener regelmatig in huilen uit. Dat ze in 2014 Hollands Next Top Model won, dankt ze mede aan haar leraar ‘praktijk’ van de opleiding bouwkunde aan ROC De Leijgraaf in Veghel.

“Skileraar of model. Dat zei ik toen de meester in groep 8 vroeg wat ik wilde worden later. De klas begon te lachen, de leraar antwoordde: ‘Skileraar, leuk.’ Ik was een stoer meisje dat van skelteren en hutten bouwen hield, maar omdat ik lang en dun was, dacht ik soms: zou ik model kunnen worden? Nadat ik dat gezegd had, begon het pesten. Scheldnamen richtten zich op mijn lange nek: nekkie, struisvogel, giraffe. Op een dag vroeg een populair meisje in een bomvolle aula luidkeels wat ik voor idiote sokken aan had en wanneer ik tieten zou krijgen. Ik ben huilend weggerend. Gedurende het vmbo bleef ik een makkelijk slachtoffer voor pestkoppen. Pas op het ROC in Veghel lukte het me een nieuwe start te maken.

“In de klas voelde ik me vaak onzeker”

Ronald Jacobs leerde me hout bewerken en tafels en banken timmeren. Mijn ouders hadden een bouwbedrijf; tekenen ging me prima af en timmeren kon ik aardig. Maar in de klas voelde ik me vaak onzeker en dan moest ik huilen. Een plagerige opmerking van de jongens ‘Nicky, wat heb je je haar mooi in de krul vandaag’ kon verkeerd vallen. Meneer Jacobs gaf me dan een minipreek. ‘Kom op Nicky! Je kan niet steeds gaan huilen. Dan vinden mensen je een watje.’ Hij luisterde en gaf me het duwtje in de rug dat ik nodig had.

“Je bent op je mooist als je jezelf bent”

Tijdens een klassenexcursie naar Amsterdam werd ik gescout door twee casting agents van een modellenbureau. Meneer Jacobs adviseerde me het thuis te overleggen en stelde me gerust. Als winnares van Hollands Next Top Model ben ik gehuldigd op een catwalk in de aula en door de jongens letterlijk op handen de school in gedragen. Ze waren supertrots op ‘hun Nicky’.
Daarna kreeg ik trouwens bijna geen modellenwerk, want ik had geen standaard modellenmaten. Na drie jaar lang ongelukkig leven en lijnen, schoolde ik mezelf om tot gewichtsconsulent en won ik Miss Nederland 2017. Om jonge meiden een hart onder de riem te steken, schreef ik ‘On a mission’, een boek met adviezen en recepten waarin centraal staat dat je op je mooist bent als je jezelf bent. Precies wat meneer Jacobs aan mij wilde overbrengen.”

Ronald Jacobs

Ronald Jacobs (43) is docent praktijkonderwijs’ op het ROC de Leijgraaf in Veghel: “Nicky was een vrolijke leerling die soms op hakken de praktijkruimte in kwam. Want ja, ze moest toch oefenen! Soms kwam ze snikkend uithuilen om een kleinigheid. Ik heb haar geadviseerd trouw aan zichzelf te blijven. Voor ons team was het feest toen ze Holland’s Next Top Model won. Dat ze daarna Miss Nederland werd, maakt ons apetrots.”

 

Meer nieuws