"Gerke was de ideale leraar om een gezellige vakantieweek mee te hebben. Hij was gewoon relaxed. Hij keek ter plekke wat er mogelijk was en timmerde de week niet dicht met activiteiten", zegt weerman Piet Paulusma over zijn oud-leraar.

Beeld: Fred van Diem

Flashback: ‘Mijn leraar wist nog hoe het is om jong te zijn’

Weerman Piet Paulusma (60) kreeg schei- en natuurkunde van Gerke van der Wagen. Hij was de perfecte begeleider van een schoolkamp.

“Als puber was mijn belangstelling voor het weer vooral gericht op de vraag: regenpak aan naar school of niet? Na de lagere school ging ik samen met mijn twee-eiige tweelingbroer Lume naar de mavo in Franeker. Vanaf Tzum was het een kilometer of zes fietsen.

Gerke van der Wagen was mijn leerkracht natuur- en scheikunde in leerjaar 2, 3 en 4. In mavo-3 gingen we met de klas op schoolkamp naar Oudemirdum, in het zuidwesten van Friesland. Samen met Gerke en de gymdocent fietsten we naar camping de Waps. Halverwege de middag bleken we gigantisch fout te zijn gefietst; we hadden ons klem gereden aan de verkeerde kant van een brede vaart voor een boerenerf. Gerke stapte van zijn fiets af en maakte een praatje met de boer. En toen – alsof het geregisseerd was – bracht de boer ons met een praam naar de overkant.

Relaxed

In diezelfde week werd Ajax landskampioen. Gerke regelde dat we met de klas in het dorpshuis de beslissende wedstrijd mochten kijken. Gerke was de ideale leraar om een gezellige vakantieweek mee te hebben. Hij was gewoon relaxed, keek ter plekke wat er mogelijk was en timmerde de week niet dicht met activiteiten. Als leraar was hij stevig, maar je kon ook een lolletje met hem maken. Hij had een bepaalde nonchalance en wist nog hoe het is om jong te zijn.

Plattelandskind

Dat ik weerman zou worden, lag niet voor de hand. Toen ik net bekend was, gaf een havo-docent me een repetitie terug van hoge en lage drukgebieden. ‘Alsjeblieft Piet: jij had een 4.’ Als plattelandskind zocht ik graag eieren en ik keek altijd naar buiten; wat voor weer is het? Vanaf 1979 merkte ik dat mijn eigen ideeën over het weer niet altijd overeenkwamen met de gangbare, maar soms wel bleken te kloppen. Tijdens de elfstedenkoorts van 1996 kondigde ik strenge vorst aan, terwijl iedereen zei dat het zou dooien. Ik mocht een presentatie doen voor SBS en mijn idee om dat buiten te doen ‘in het weer’ was nieuw en sloeg aan.

Sinterklaas

Gerke zie ik nog wel eens op een reünie of als ik in Leeuwarden ben, waar hij woont. We liggen elkaar wel. Dat nonchalante hebben we met elkaar gemeen. Ook waren we allebei wel eens Sinterklaas: een rol die je serieus en rustig moet spelen, dat kunnen we alle twee goed.”

GERKE VAN DER WAGEN (71) werkte van 1969 tot 1999 als docent scheikunde en natuurkunde op de AMS scholengemeenschap in Franeker. “Dat Piet tv-weerman zou worden, had ik niet kunnen voorspellen. Het was een vrij onopvallende leerling. Zijn tweelingbroer Lume was de luidruchtigste van de twee.”

Meer nieuws