Leraar gezocht! Investeer in onderwijs

De AOb roept de leden in het basis-, speciaal- en voortgezet onderwijs op om 6 november te gaan staken. De actiebereidheid is groot. Die dag gaan we niet naar het Malieveld, maar houden we verschillende manifestaties in de regio en vragen we leden om op hun eigen school, met hun schoolbestuur of in de eigen gemeente de actie zelf vorm te geven. Laat je horen voor minder werkdruk, voldoende collega’s en een fatsoenlijk salaris.

We staken op 6 november omdat dan in de Tweede Kamer de onderwijsbegroting wordt behandeld. Het moment dus om te staken en van ons te laten horen. Het beeld is je waarschijnlijk bekend: politici die tijdens de debatten op hun telefoon kijken. Dus zorgen we dat onze boodschap #investeerinonderwijs dáár verschijnt. We kunnen niet genegeerd worden als we op dat moment hun aandacht hebben. Woensdag 6 november is daarom de ultieme kans om de begroting te beïnvloeden en extra geld voor het onderwijs los te krijgen.

Bijeenkomsten in de regio

Je kan thuis de behandeling van de begroting bekijken of samen met je collega’s op school komen. Naast de eigen activiteiten van schoolteams zijn er verschillende regionale bijeenkomsten van de AOb. Dat zijn:

 • Leeuwarden: manifestatie van 11.00 – 13.00 uur in WTC Expo. Meer informatie op de actiesite.
 • Eindhoven: inloopbijeenkomst van 10.45 – 13.30 uur in poppodium de Effenaar. Meer informatie op de actiesite.
 • Amsterdam: manifestatie van 09.30 – 11.00 uur op de Dam. Meer informatie op de actiesite.
 • Almere: bijeenkomst met mobiel podium van 10.00 – 11.00 uur op het parkeerterrein Sportcentrum, Pierre de Coubertinplein 4. Meer informatie op de actiesite.
 • Enschede: bijeenkomst met mobiel podium van 10.00 – 11.00 uur op de parkeerplaats tussen Vakschool Diekman, J.J. van Deinselaan 32 en Diekmanhal, J.J. van Deinselaan 22. Meer informatie op de actiesite.
 • Zwolle: bijeenkomst met mobiel podium van 13.00 – 14.00 uur op het parkeerterrein IJsselhallen, Rieteweg 4. Meer informatie op de actiesite.
 • Arnhem: bijeenkomst met mobiel podium 13.00 – 14.00 uur op het marktplein bij het Provinciehuis, Markt 11. Meer informatie op de actiesite.
 • Den Haag: debat onderwijsbegroting in de Tweede Kamer. (Let op! Daar mag je geen spandoeken mee naar binnen nemen of andere actie-uitingen doen). Ook zal er een ‘Glazen Investeer in Onderwijs’-huis staan met schermen waarop beelden van het debat te zien zijn. Meer informatie op de actiesite. 
 • Goes: Inloopbijeenkomst in het vakbondshuis van de FNV, Wulfaertstraat 5, van 10.00 – 13.00 uur.

Verder zijn er leuke initiatieven van schoolteams of collega’s. De acties waarvan wij op de hoogte zijn, vind je hieronder. Je kunt je als staker ook bij één van deze acties aansluiten om samen te komen met jouw collega’s uit het onderwijs.

 • Utrecht: Freeze van 12.05 – 12.10 uur op het plein bij het stadskantoor op Utrecht Centraal. Dit is aan de Jaarbeurszijde. Leerkrachten, oop’ers, schoolleiders en ouders staan even stil. Net zo stil als het onderwijs staat. Meer informatie op de facebookpagina. 
 • Lelystad: bijeenkomst op het Stadhuisplein van 09.00 – 10.30 uur met muziek en diverse sprekers.
 • Venlo: Om 10.00 uur start de stoet vanaf het Koninginneplein 2 naar het stadhuis van Venlo. Op het Stadhuisplein zijn een aantal sprekers uit het onderwijs. Iedereen die het onderwijs een warm hart toedraagt is welkom. De laatste informatie vind je hier.
 • Rotterdam: Om 08.00 uur verzamelen voor de mars van het Wilhelminaplein naar het Excelsiorstadion met aansluitend een podiumprogramma van 10.00 tot 11.00 uur. Meer informatie. 

Heb je inspiratie nodig voor de staking op 6 november? Neem een kijkje bij het actiepakket dat we hebben samengesteld.

Gaat jouw school dicht? Laat het weten!

Steunt jouw schoolbestuur de staking? Gaan alle scholen van jouw bestuur dicht? Meld dit dan op de actiesite, we houden daar een kaartje bij. 

Staak mee! Download alvast één van de actieflyers: voor het primair onderwijs of voor het voortgezet onderwijs. 

‘Om een duidelijk signaal aan de politiek af te geven staken we op 6 november als de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer wordt behandeld’

Veelgestelde vragen

We hebben alle veelgestelde vragen over de staking op 6 november -inclusief de vragen die kwamen naar aanleiding van het nieuws over het convenant- voor je op een rij gezet. De vragen vind je via deze link. 

Debatten in Den Haag en Amsterdam

De problemen met het lerarentekort zijn het grootst in de grote steden. De AOb heeft daarom op 30 september en 1 oktober in Den Haag en Amsterdam een debat over de lerarentekorten gehouden met lokale politici, onderwijsbestuurders, leraren en ouders. Gemist? Kijk de debatten terug.

AOb-debat Den Haag 30 september 2019
AOb-debat Amsterdam 1 oktober 2019

Lees ook: Het Onderwijsblad publiceerde in het oktober-nummer interviews met de vier onderwijswethouders van de grote steden.

Animatie

Vanaf 2021 verspreidt het lerarentekort zich in hoog tempo over het land, na 2025 kleurt Nederland bijna helemaal alarmerend rood. De AOb vertaalt de prognoses in een heldere animatie en we verspreiden het filmpje op sociale media.


De animatie laat duidelijk zien dat wanneer het overheidsbeleid niet ingrijpend verandert, kinderen, ouders en scholen in het hele land met tekorten te maken krijgen. Dat mogen we niet laten gebeuren. De oproep van de AOb is simpel: ‘Investeer in onderwijs’.

Lees ook: Lerarentekort wordt snel voelbaar in heel Nederland

Spandoeken bij begin schooljaar

Bij de start van het schooljaar in elke regio hingen we spandoeken op waarop staat: ‘Leraar gezocht’ om aandacht te vragen voor de tekorten. Op die manier willen we bij de start van het schooljaar het kabinet erop wijzen dat extra investeringen dringend nodig zijn. Daarnaast hebben de bonden op social media en in de Uitzending Gemist-programma’s samen een commercial verspreid waarin we deze boodschap aankaarten bij het grote publiek. Dat filmpje vind je hieronder.

Verkiezingen maart 2021

Al dit najaar starten de politieke partijen met het formuleren van hun verkiezingsprogramma’s. Natuurlijk lobbyt de AOb op alle niveaus voor investeringen in het onderwijs, maar AOb-leden die zijn aangesloten bij een partij, kunnen dat ook zelf lokaal doen op bijeenkomsten waar de verkiezingsprogramma’s worden samengesteld of besproken.

Meedoen? Geef je op als vrijwilliger

Voor de acties #leraargezocht hebben we voortdurend mensen nodig. Dat kan zijn voor een lokale actie, een landelijke staking, maar ook om vanaf dit najaar partij-bijeenkomsten over de verkiezingsprogramma’s bij te wonen. Wil je meedoen als actie-vrijwilliger? Vul dan dit formulier in.

Downloads

Voor scholen zijn er posters en flyers beschikbaar. Download de flyer en poster en verspreid ze onder je collega’s.

Flyer Staking 6 november primair onderwijs
Flyer Staking 6 november voortgezet onderwijs
Flyer #Leraargezocht (A4-formaat)
Poster #Leraargezocht (A4-formaat)
A3 poster staking 6 november