Leraar gezocht – investeer in onderwijs

Vacatures blijven onvervuld en onderwijsteams moeten vaak noodoplossingen gebruiken om het rooster rond te krijgen. En dan zal het lerarentekort de komende jaren ook nog verder oplopen. Daarom gaat de AOb samen met andere onderwijsorganisaties door met actievoeren voor meer investeringen!

In een groot samenwerkingsverband voert de AOb samen met CNV, FNV, FvOv, PO in Actie, VO in Actie, Laks, Leraren in Actie (LIA), Ouders & Onderwijs en AVS actie. Er is een groot lerarentekort in het basisonderwijs van 1700 voltijdbanen dit jaar tot bijna 5000 banen in 2024. Ook het voortgezet onderwijs kampt met een tekort en in deze sector hebben ze moeite om de juiste en bevoegde docenten te vinden voor specifieke vakken.

Daar maken de onderwijsorganisaties zich grote zorgen om. Daarom voeren we sinds het begin van het schooljaar weer volop actie. Een overzicht.

Animatie

Vanaf 2021 verspreidt het lerarentekort zich in hoog tempo over het land, na 2025 kleurt Nederland bijna helemaal alarmerend rood. De AOb vertaalt de prognoses in een heldere animatie en we verspreiden het filmpje op sociale media.

De animatie laat duidelijk zien dat wanneer het overheidsbeleid niet ingrijpend verandert, kinderen, ouders en scholen in het hele land met tekorten te maken krijgen. Dat mogen we niet laten gebeuren. De oproep van de AOb is simpel: ‘Investeer in onderwijs’.

Lees ook: Lerarentekort wordt snel voelbaar in heel Nederland

Debatten

In de vier grote steden zijn de problemen met het lerarentekort het grootst. Daarom houdt de AOb in september en begin oktober vier debatten met lokale politici, leraren, schoolleiders en ouders uit de stad over de ernst van het tekort en mogelijke oplossingen. Alle debatten beginnen om 18.30 uur en zullen rond 21.00 uur zijn afgelopen. Wil jij je stem laten horen of ideeën delen? Meld je aan via de agenda op AOb.nl

  • Maandag 30 september – Den Haag: Nationaal Theater. Aanmelden. 
  • Dinsdag 1 oktober – Amsterdam: Pakhuis de Zwijger. Aanmelden. 
  • Woensdag 2 oktober – Utrecht: AOb-hoofdkantoor. Aanmelden. 
  • Vrijdag 4 oktober – Rotterdam: Fenix House. Aanmelden.

Eerdere acties

Bij de start van het schooljaar in elke regio hingen we spandoeken op waarop staat: ‘Leraar gezocht’ om aandacht te vragen voor de tekorten. Op die manier willen we bij de start van het schooljaar het kabinet erop wijzen dat extra investeringen dringend nodig zijn. Daarnaast hebben de bonden op social media en in de Uitzending Gemist-programma’s samen een commercial verspreid waarin we deze boodschap aankaarten bij het grote publiek. Dat filmpje vind je hieronder.

Verkiezingen maart 2021

Al dit najaar starten de politieke partijen met het formuleren van hun verkiezingsprogramma’s. Natuurlijk lobbyt de AOb op alle niveaus voor investeringen in het onderwijs, maar AOb-leden die zijn aangesloten bij een partij, kunnen dat ook zelf lokaal doen op bijeenkomsten waar de verkiezingsprogramma’s worden samengesteld of besproken.

Meedoen? Geef je op als vrijwilliger

Voor de acties #leraargezocht hebben we voortdurend mensen nodig. Dat kan zijn voor een lokale actie, een landelijke staking, maar ook om vanaf dit najaar partij-bijeenkomsten over de verkiezingsprogramma’s bij te wonen. Wil je meedoen als actie-vrijwilliger? Vul dan dit formulier in.

Downloads

Voor scholen zijn er posters en flyers beschikbaar. Download de flyer en poster en verspreid ze onder je collega’s.

Flyer #Leraargezocht (A4-formaat)
Poster #Leraargezocht (A4-formaat)

Deze onderwijsorganisaties doen mee aan de actie ‘Leraar gezocht’: