Stem voor goed onderwijs!

Op 17 maart 2021 vinden de landelijke verkiezingen plaats voor de Tweede Kamer. Hét moment om te kiezen voor een politieke partij die het onderwijs er weer bovenop gaat helpen. De grootste politieke partijen hebben de meeste invloed op een nieuw regeerakkoord. Het maakt dus heel veel uit wat je stemt! De AOb roept dan ook iedereen op te stemmen voor goed onderwijs.

Help jij ons deze boodschap te verspreiden? Ga dan direct naar de Toolbox!

 

 • De Boodschap

  Waar zet de AOb zich voor in?

  Wij zijn ervan overtuigd dat goed onderwijs het verschil maakt. Niet alleen nu, maar juist ook voor de toekomst. Voor een sterke economie, veiligheid, innovatie, een inclusieve samenleving en nog veel meer. Kwalitatief onderwijs hangt van heel veel factoren af, en we weten dat we niet alles tegelijk voor elkaar kunnen krijgen. Daarom benoemen we 4 focuspunten voor het komende regeerakkoord:

  • Kleinere klassen;
  • Meer vaste banen;
  • Genoeg bevoegde leraren
  • Een aantrekkelijk salaris.

  Meer hierover lees je in het manifest in de toolbox.

   

  Hoe doen we dat?

  We voeren actie richting de politiek. Soms heel zichtbaar met acties voor structurele investeringen en een grote zichtbaarheid in de pers. Soms door onderzoek te doen naar zaken als Passend Onderwijs en Kansengelijkheid. Of door in gesprek te gaan met het Ministerie en werkgevers. Maar altijd leggen we ons oor te luisteren bij onze leden. Waar lopen jullie tegenaan? Wat zijn de grootste problemen? En wat zou het verschil maken? Wat is de benodigde oplossing? Al deze noodkreten, verhalen en oproepen brengen we over aan de politiek.

  In de aanloop naar de verkiezingen hebben jullie je massaal uitgesproken voor kleinere klassen van 21 leerlingen. De petitie werd ruim 40.000 keer ondertekend! Die hebben we, samen met andere belanghebbenden in het onderwijs, aangeboden aan de politici. En zo staat er nog veel meer op de planning. Maar daarvoor hebben we jouw steun nodig!

   

  Wat kan ik doen?

  Wil jij ook mensen oproepen te stemmen voor goed onderwijs? Geweldig! In de toolbox kan je verschillende materialen vinden om op te hangen op je school of onderwijsinstelling (wanneer dat weer mag), op je raam thuis of zelfs op de vrije plaklocaties in jouw gemeente. Hoe meer we deze boodschap verspreiden, hoe meer impact het heeft! Dus praat met je collega’s, familie, vrienden of andere ouders, tag ze op onze sociale kanalen of deel foto’s en video’s met ons waar jij de posters hebt opgehangen.

  Heb je zelf nog een leuk idee, wil je meehelpen in jouw rayon of misschien gewoon een vraag? Stuur een mail naar je collega’s van de AOb in je eigen regio. Vermeld daarin je contactgegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Rayon Zuid (Eindhoven): rayon.zuid@aob.nl
  • Rayon Noordwest (Utrecht): rayon.noordwest@aob.nl
  • Rayon Noord (Groningen): rayon.noord@aob.nl
  • Rayon Zuidwest (Rotterdam): rayon.zuidwest@aob.nl
  • Rayon Oost (Deventer): rayon.oost@aob.nl. Rayon oost zoekt vrijwilligers!

  Draag jij het onderwijs een warm hart toe? En wil je net als wij de kwaliteit van het onderwijs structureel verbeteren? Word dan lid van de AOb.

 • Toolbox
 • De verkiezingsprogramma's

  Laten we heel helder zijn, dat bepaal je natuurlijk volledig zelf! Maar wil je weten wat de verschillende partijen over onderwijs zeggen, bekijk dan vooral even de plaat hieronder. We hebben namelijk de verkiezingsprogramma’s van de grootste politieke partijen voor je doorgenomen en kort samengevat wat ze belangrijk vinden met betrekking tot onderwijs.

  Dit is een overzichtelijke maar wat versimpelde samenvatting. Toch liever het hele (definitieve) verkiezingsprogramma lezen? Hieronder vind je het complete verkiezingsprogramma per partij als download.

   

  De partijen (alfabetisch) en hun programma
  50Plus
  CDA
  ChristenUnie *
  D66
  GroenLinks *
  PVDA
  PVDD
  PVV
  SGP
  SP
  VVD *
  DENK

   

  * De programma’s van ChristenUnie, PVDA en VVD zijn nog in concept. De overige programma’s zijn defintief.

 • Onderwijs Kieskompas

  Het is misschien wel lastiger dan ooit om je stem te bepalen bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Wanneer je het onderwijs een warm hart toedraagt, kunnen de opvattingen van de diverse partijen over het onderwijs een (belangrijke) factor zijn die je wilt meenemen in je overweging. Daarom heeft de onafhankelijke organisatie Kieskompas, in samenwerking met verschillende onderwijsorganisaties waaronder de AOb, het Onderwijs Kieskompas ontwikkeld. Hiermee kan je jouw positie in het politieke speelveld op het gebied van onderwijs bepalen. Invullen is uiteraard volledig anoniem.