‘Basisonderwijs wil normaal salaris en minder werkdruk’

Waar ben jij trots op?

Ik heb de afgelopen jaren in mijn werk een paar mooie momenten gehad. Zoals het afsluiten van het werkdrukakkoord, waardoor leerkrachten, ondersteuners en directeuren op elke school zelf geld kunnen verdelen om de werkdruk te verlichten. En natuurlijk de enorme demonstratie op het Malieveld: 50.000 mensen bij elkaar, dat geeft echt kippenvel. Het afsluiten van de meest recente cao was ook een mooi moment. We lagen enorm overhoop met de werkgevers – en zij met ons – en er moest een bemiddelaar aan te pas komen. Maar uiteindelijk lukte het toch om een cao af te sluiten waar onze leden blij mee zijn. Daar doe je het voor.

Anton Bodegraven is sectorbestuurder primair onderwijs voor de AOb.

En: waar worden onze leden blij van?

Grof gezegd: een eerlijk salaris en minder werkdruk. De afgelopen jaren hebben we stappen gezet, maar we zijn er nog niet. Zo moet de salariskloof met leraren in het voortgezet onderwijs nog worden weggewerkt. Daarnaast zijn er veel extra leraren, ondersteuners en directeuren nodig. Anders loopt de werkdruk echt uit de hand. Onze leden willen vooral tijd om hun werk goed te kunnen doen – daar komt het op neer.

Wat doe jij op een werkdag?

Onder andere veel vergaderen, al is dat niet echt een sexy antwoord. Maar bij mijn werk hoort nu eenmaal veel overleg: met besturen, de PO-Raad, directeuren en onze leden. Wij signaleren als vakbond wat er overal gebeurt, van de werkvloer tot in de Tweede Kamer. Daar zitten we bovenop. Als de minister bijvoorbeeld onbevoegden voor de klas wil gaan zetten, gaat onze politieke lobby daarmee aan de slag. Daarmee hebben we bereikt dat de uren van onbevoegden niet als ‘onderwijstijd’ mogen worden gerekend. Dit verdoezelt namelijk het lerarentekort.

Wat heb jij zelf met basisonderwijs?

Het is een grootschalige sector die altijd in het nieuws is. Als er iets gebeurt in de maatschappij, wordt het al snel over de schutting bij het basisonderwijs gegooid. Die mag het dan gaan oplossen. Dat kan natuurlijk niet. Maar juist dat spanningsveld maakt het mooi: wat is nu eigenlijk de basis die we de kinderen willen meegeven?

Hoe ontspan jij na je werk?

Ik ga het liefste met mijn bootje het water op, maar dat kan helaas niet elke dag. Verder kook ik graag. Ik ben aan het experimenteren met de mediterrane keuken – Marokkaans, Libanees, Spaans – en tegenwoordig ook met Thais.

Wat is jouw doel op de lange termijn?

Dat mensen tijd, geld en ruimte krijgen om hun werk goed te doen. Om dat voor elkaar te krijgen heb je als vakbond veel leden nodig, want dan wordt de stem van de werkvloer beter gehoord bij schoolbesturen en in Den Haag. Word dus vooral lid: voor jezelf, voor je collega’s, voor het onderwijs en daarmee uiteindelijk voor de leerlingen.