Jonge Kind 2020: ‘Spel in beweging’

Op woensdag 1 april 2020 is de vijfde editie van het landelijk congres Jonge kind AOb en HJK. Hét congres voor de onderbouw, voor leerkrachten, bouwcoördinatoren en directies. Het thema van de dag is: ‘Hoe houd je spel (en jezelf) in beweging?’ vanuit de gedachte dat de wereld waarin het jonge kind leeft steeds in ontwikkeling en beweging is. Het leven is als fietsen: om je balans te houden moet je blijven bewegen. En dat geldt ook voor het spel.

Lezing

We starten met de inspirerende lezing ‘Zelfsturing bij jonge kinderen – wat doen spelen en bewegen met het kinderbrein?’ van kinder(neuro)psycholoog en orthopedagoog-generalist Diana Smidts, kinderpsycholoog orthopedagoog-generalist.

Het jonge kinderbrein ontwikkelt zich in razend tempo. De hersenprocessen die een rol spelen bij zelfsturend gedrag (executieve functies) komen ‘online’ in de kleutertijd. Toch duurt het nog vele jaren voordat deze functies volgroeid zijn. Wat betekent dit voor de zelfsturing van jonge kinderen? Hoe kunnen we die zelfsturing stimuleren? Deze en andere vragen behandelt Diana Smidts tijdens de lezing.

Workshops

Vervolgens zijn er dertig workshops, lezingen en inspirerende praktijkvoorbeelden van specialisten of collega’s, waar je in drie rondes uit kunt kiezen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om deel te nemen aan een workshop rondom mindfulness: Verbeelden en verbinden; Spelen, mindfulness en kunst van schrijfster en trainster Irma Smegen. Of je kunt je inschrijven voor de workshop Gezondheid: hoe houdt een kind balans in spelen en leren? van kinderarts Ben Semmekrot. Maar er zijn nog veel meer inspirerende en interessante workshops, kijk voor het totale overzicht in het programmaboekje.

Tussendoor kun je terecht op de informatiemarkt. Daar zie je de nieuwste materialen en methodes, en maak je kennis met deskundigen uit verschillende organisaties. Tijdens de lunchpauze brengen we onszelf sportief en creatief weer in beweging. In de stand van HJK kun je in gesprek gaan met verschillende experts, is er de meet & greet ‘Instagram live!’ en krijg je de special ‘Spel in beweging’ gratis mee naar huis! En de AOb is ook ruim vertegenwoordigd met onderwijsspecialisten om eventuele vragen over actuele onderwerpen te beantwoorden.

Aanmelden

Wat? Het landelijke congres Het Jonge Kind
Waar? Het Spant! in Bussum
Wanneer? 1 april 2020
Kosten: AOb-leden en HJK-abonnees betalen 195 euro. Andere bezoekers betalen 225 euro. Deze prijs is inclusief lunch en slotborrel.

Zorg dat je bij het congres Jonge kind 2020 bent en meld je hieronder aan.
Schrijf je ook direct in voor de workshops. Heb je vragen over het inschrijven of het wijzigen van je inschrijving, stuur dan een mail naar: mz@aob.nl

Wijzigen en annuleren kan kosteloos tot 4 weken voor aanvang van het congres.

Meld je aan