Bestel nu het boek ’25 jaar Algemene Onderwijsbond’

Amsterdam Arena. Het Zuiderpark. De Dam. Het Malieveld. De Jaarbeurs. Allemaal plaatsen waar AOb-leden de afgelopen 25 jaar samen vochten voor goed onderwijs en betere arbeidsvoorwaarden. Door actie, onderhandelingen en politieke lobby zijn we er samen in geslaagd om bezuinigingen te voorkomen of investeringen los te peuteren. 

Actievoeren loont, is de conclusie van het boek: ’25 jaar Algemene Onderwijsbond’, een boek ter ere van het jubileum. Lees en kijk terug hoe dat allemaal is gegaan. Want bezuinigingen schrappen of investeringen los krijgen, dat gaat nooit vanzelf, daar is een vakbond met actieve leden voor nodig.

Bestel het boek
Oud-hoofdredacteur van het Onderwijsblad, Robert Sikkes, tekende een eerlijk verhaal op. Waar boekte de bond succes, waar ging het mis. Zo was het soms nodig dat actiegroepen de AOb aanspoorden om zich pittiger op te stellen. Het verzet tegen de nullijn was geen succes. Maar het Convenant Leerkracht leverde -door intensieve lobby en een reeks acties- uiteindelijk een investering van 1 miljard euro op.

 Oud-hoofdredacteur van het Onderwijsblad, Robert Sikkes, tekende een eerlijk verhaal op. Waar boekte de bond succes, waar ging het mis

AOb-historie

Het boek is 196 pagina’s dik en zit boordevol foto’s en illustraties. Graphics laten de feiten zien over personeelsontwikkelingen, leerlingenaantallen, schaalvergroting en cao-resultaten. Behalve de 25 jaar AOb-historie komen de voorouders van de AOb in beeld, een stamboom die teruggaat tot 1830. Of het gaat over de vanzelfsprekende, maar tegelijkertijd moeizame relatie met de FNV. Natuurlijk wordt de succesvolle ledenwinst van de AOb verklaard, één van de weinige bonden die sinds 1997 tegen de trend in is gegroeid.

Het boek is 196 pagina’s dik en zit boordevol foto’s en illustraties

Lerarentekort

Een constante factor in het 25-jarig bestaan van de AOb is het lerarentekort. Daar waarschuwde de bond al in 1998 voor, maar is door kabinetten van allerlei kleur genegeerd of gebagatelliseerd. Tijd voor een parlementaire enquête naar dat desastreuze beleid, concludeert het slothoofdstuk. Ondertussen lijkt het er op dat het ministerie van Onderwijs het tekort als onvermijdelijk beschouwt en aanstuurt op grotere klassen met minder leraren en meer onderwijsassistenten.

Kijkje in het boek

Tijdens onze nieuwjaarsbijeenkomst vertelt auteur Robert Sikkes, in gesprek met hoofdredacteur Lisette Douma, over het boek en waarom jij het ook moet lezen.