Opleiden met rijke taal: hoe doen we dit? Werkconferentie Opleiden van leraren

Locatie AOb Hoofdkantoor UTRECHT
Datum 07 oktober 2022
Uiterlijke inschrijfdatum 05 oktober 2022

Het AOb Netwerk Opleiden van Leraren organiseert een inspirerende werkconferentie voor en door betrokkenen bij het opleiden van leraren (po, vo en mbo): schoolopleiders, stage- en werkplekbegeleiders/mentoren, lerarenopleiders op instituten (pabo’s en eerste- en tweedegraads opleidingen) en studenten. Voor leden en niet-AOb leden.

De cijfers zijn schrikbarend. Bijna twee op de tien 15-jarigen is laaggeletterd. De Inspectie van het Onderwijs luidde de noodklok in De staat van het Onderwijs 2022. De minister heeft zijn 'masterplan basisvaardigheden' gelanceerd, maar deze plannen zijn nog weinig concreet. Tijd voor ons om dit vraagstuk op te pakken. Daarom staat bij deze werkconferentie de vraag centraal:


Hoe kunnen wij, betrokkenen bij het opleiden van (aankomende) leraren, bijdragen aan het bevorderen van lees- en taalvaardigheid van leerlingen?


We openen de middag met een lezing over taaldidactiek door een van de auteurs (Anneke Smits, Erna van Koeven) van het boek Rijke Taal. Vervolgens gaan we uiteen in sessies waarin we met experts uit het veld voor onze eigen sector en vanuit onze eigen rol de centrale vraag beantwoorden. We verwoorden hierbij ook wat we van de overheid én onze directeuren nodig hebben om dit tot uitvoering te kunnen brengen. Aan het einde van de middag delen we de uitkomsten, leggen we ze vast en vertalen we dit naar input voor beleid. Napraten doen we onder het genot van een hapje en drankje! Doe jij mee?


Schrijf je hier in(er is nog plek!)

N.B. Dit is een professionaliseringsactiviteit, hiervoor kun je je individuele professionaliseringstijd inzetten. Het is daarom mogelijk om een certificaat van deelname te verkrijgen, deze optie kun je aanvinken in het aanmeldformulier.


Na afloop van de bijeenkomst ontvang je van ons nog één mail met een terugblik en informatie over de AOb. Daarna verwijderen wij jouw mailadres uit onze bestanden.

 • Programma

  12:30 - 13:00: Lunch (optioneel) en inloop


  13:00 - 13:15: Plenaire opening door voorzitter van het
  netwerk Opleiden van leraren Wim Borghuis en AOb voorzitter Tamar van Gelder


  13:15 - 14:00: Keynote 'Rijke Taal'


  14:00 - 14:45: Deelsessies


  14:45 - 15:00: Koffie/thee pauze


  15:00 - 16:00: Vervolg deelsessies


  16:00 - 17:00: Delen van opbrengsten en beleidsinput formuleren


  17:00 - 18:00: Borrel


 • Details
  Adres St.-Jacobsstraat 22, 3511 BS UTRECHT
  Nog beschikbaar 0
  Contact Renske Vissers rvissers@aob.nl
  Doelgroep Allen