Klein congres: Over onderwijs en democratie

Locatie Online
Datum 27 november 2020

Klein congres: Over onderwijs en democratie

Op 27 november houdt de AOb een inhoudelijk congres dat in het teken zal staan van onderwijs en democratie en het afscheid van dagelijks bestuurder Ben Hoogenboom. Wereldwijd spelen er grote thema’s die de richting van ons onderwijs bepalen: toenemende ongelijkheid, privatiseringen, invloed van technologie, democratieën en mensenrechten die onder druk staan. Dit zijn thema’s waar we als vereniging met alle leden over in gesprek willen gaan. Met dit congres willen we daar een aanzet toe geven.

Vorig jaar publiceerde Education International het boekje ‘On Education and Democracy: 25 lessons from the teaching profession’, mede geschreven door toenmalig Secretaris-Generaal Fred van Leeuwen. Op 27 november presenteren we de Nederlandse vertaling, we gaan het boek het komende jaar gebruiken om grote thema’s te bespreken die ook het Nederlands onderwijs en het onderwijspersoneel raken.

We willen vier onderwerpen eruit lichten. Leden kunnen vooraf ook een korte geschreven bijdrage leveren vanuit hun eigen perspectief en sector. Deze zullen we vooraf bundelen en aan alle congresgangers toesturen. Deze bijdragen kunnen tevens de aanzet zijn voor verdere publicaties rondom deze onderwerpen. Deadline om een voorstel voor een artikel in te dienen is vrijdag 30 oktober. Je kunt je voorstel via dit formulier indienen.

Het klein congres is een opmaat naar het grote congres volgend jaar 26 november 2021

 • Programma

  13:00-14:00 Plenaire gedeelte met internationale sprekers over Onderwijs en Democratie. Presentatie Nederlandse vertaling ’25 lessons’
  14:00-14:15 Pauze
  14:15-15:15 Workshops met de volgende thema’s
  • Publiek versus privaat. Van wie is het onderwijs?
  • Digitalisering en professionele autonomie van de beroepsgroep.
  • Opleiden en ethiek. De bredere opdracht van het onderwijs.
  Organizing, de vakbond als collectieve en democratische stem van de beroepsgroep op de werkvloer en in het land.
  15:15-15:30 Pauze
  15:30-16:00 Plenair gedeelte met afscheidsboodschap van Ben Hoogenboom

 • Details
  Plaatsen 150
  Nog beschikbaar 68
  Contact Henrik de Moel CentraalSecretariaat@aob.nl