We starten met de inspirerende lezing Verbondenheid als antwoord van verzinner, verteller, verbinder Marcel van Herpen. Daarna zijn er dertig workshops, lezingen en inspirerende praktijkvoorbeelden van specialisten of collega’s, waar je in drie rondes uit kunt kiezen.
Tussendoor kun je terecht op de informatiemarkt. Daar zie je de nieuwste materialen en methodes, en maak je kennis met deskundigen uit verschillende organisaties. Ook kun je je inschrijven voor clinics in een echte ‘inspiratiespeeltuin’…
In de stand van HJK kun je in gesprek gaan met verschillende experts en krijg je de special ‘Mediawijsheid’ gratis mee naar huis!
De AOb is ook ruim vertegenwoordigd met zijn onderwijsspecialisten om eventuele vragen over actuele onderwerpen te beantwoorden.
Vraag de kosten terug op schoolIn de cao primair onderwijs is voor elke fulltime baan 500 euro budget beschikbaar voor individuele nascholing. Maak daar in overleg met de schoolleider gebruik van.
Gebruik de uren voor individuele scholingIn de cao primair onderwijs heeft iedere leerkracht recht op 2 uur voor individuele scholing per week, die je kan opsparen voor conferenties of een opleiding. Maak daar gebruik van!
Locatie en routeHet congres wordt gehouden in het Spant, Doctor Abraham Kuyperlaan 3, 1402 SB Bussum. Voor de bereikbaarheid per auto of openbaar vervoer, kijk hier: https://www.spantcongrescentrum.nl/over-spant/bereikbaarheid/ Er is rondom Spant voldoende gratis parkeergelegenheid.
PrijsKortingsprijs leden AOb en abonnees HJK € 195Normale prijs € 225De prijs is inclusief lunch en slotborrelMaak een account aan voor Boek en Betaal. Leden van de AOb maken gebruik van de voordeelprijs door hun lidmaatschapsnummer in te voeren, wanneer zij zich als deelnemer aanmelden.Abonnees van HJK kiezen voor de optie ‘Abonnee het Jonge Kind’ en geven hun abonneenummer op.
AanmeldenAanmelden kan via inschrijven.
Schrijf je ook direct in voor de workshops. Er zijn bepaalde consequenties verbonden aan het wijzigen van je inschrijving: - Je huidige inschrijving wordt geannuleerd- Je krijgt een creditnota- Je meldt je opnieuw aan voor het congres- Het kan zijn dat andere workshops waar jij je voor in hebt geschreven dan vol zitten en je andere workshops moet kiezen
Wijzigen en annuleren kan kosteloos tot 4 weken voor aanvang van het congres. Heb je alsnog vragen over het inschrijven of het wijzigen van je inschrijving, dan kun je een mail sturen naar: mz@aob.nl
Voor alle professionalsOm je een indruk te geven van het niveau, vind je bij iedere workshop een symbooltje. Dat geeft aan of de workshop interessant is voor:Startende professional (0-10 jaar onderwijservaring)Ervaren professional (10-30 jaar onderwijservaring)Zeer ervaren professional (30+ jaar onderwijservaring)
Programmatijden 9.00 - 9.30 INLOOP EN KOFFIE 9.30 - 10.30 OPENING, LEZING MARCEL VAN HERPEN10.30 - 10.45 PAUZE EN ZAALWISSEL10.45 - 12.00 EERSTE WORKSHOPRONDE12.00 - 13.00 LUNCH13.00 - 14.15 TWEEDE WORKSHOPRONDE14.15 - 14.45 PAUZE EN ZAALWISSEL14.45 - 16.00 DERDE WORKSHOPRONDE16.00 - 16.30 SLOTBORREL
Opening
9.00 UUR INLOOP EN KOFFIE
9.30-10.30 UUR OPENINGSLEZING: VERBONDENHEID ALS ANTWOORDMarcel van HerpenAlle opvoeders willen dat kinderen lekker in hun vel zitten en betrokken zijn. Om ontkoppelingen zoals ‘er niet bij horen’ of stagnatie in ontwikkeling te voorkomen, is er maar één manier: verbondenheid. Een goede relatie maakt goede prestaties mogelijk. Door gepaste begeleiding van het spel ontstaat een betere relatie met het kind. Door spel als uitgangspunt te nemen voelen kinderen zich gehoord en gezien. Leerkrachten mogen hierin nooit alleen staan. Wanneer zij kinderen onvoldoende verstaan in hun behoeften, is steun van mensen die een goede relatie hebben met die kinderen in een samenwerking – pedagogisch netwerk – wenselijk. Marcel van Herpen vertelt zijn verhaal vanuit liefde voor het vak van leerkracht en de kinderen. Hij is oprichter van de expertisecentra E.G.O. en DuOO, medeoprichter van het NIVOZ en een veelgevraagd spreker op (inter)nationale conferenties. Hij schreef de boeken Ik, de leraar, Wij, de leraar, Wij zijn Leiders en Ik, de coach. www.marcelvanherpen.nl
Spreker: Irma Smegen
‘Stevig in je schoenen, lekker in je vel.’ Kinderen krijgen heel wat prikkels te verwerken en hebben steeds vaker last van spanning. Met mindfulness ontwikkelen ze vaardigheden om zich te ontspannen, te concentreren en zo in balans te blijven. ‘Spelen in Stilte’ geeft inspiratie om mindfulness spelenderwijs en op een eenvoudige manier in de klas te introduceren.
64 plaatsen beschikbaar: 03 april 10:45
Spreker: Froukje Hajer
Kinderen zoeken via hun spel uitdagingen op. Zij krijgen verbinding met de wereld om hen heen, met elkaar en hun omgeving. Daar groeien zij door! Hoe geven we hen daar de ruimte en tijd voor? Gevaren zitten in een klein hoekje, en er moet aan veel eisen worden voldaan. Hoe kan je vanuit een visie op spelen een optimale speelomgeving bieden, en stimuleren?
96 plaatsen beschikbaar: 03 april 10:45
Spreker: Theo de Groot
Zoveel leerkrachten en leerlingen, zoveel mogelijkheden om elkaar te vinden in het anders zijn, het anders doen of anders tegen de dingen aankijken. Op iedere school wordt dit ‘spel’ ook in het speellokaal gespeeld.
25 plaatsen beschikbaar: 03 april 10:45
Spreker: Nicole van Amelsvoort en Marga van Gijn
Waardevolle restmaterialen zijn niet altijd het einde, maar kunnen juist ook het begin zijn van iets nieuws. Zowel bij leerkrachten als bij leerlingen slaat de vlam in de pan wanneer er gewerkt wordt met deze materialen. Een voorwaarde is het tot stand brengen van een rijke speelleeromgeving waar kinderen de mogelijkheid krijgen om een creatieve houding en denkwijze te ontwikkelen.
20 plaatsen beschikbaar: 03 april 10:45
Spreker: Sander Gordijn
Het jonge kind moet spelen, ontdekken en ravotten, maar hoe kan je met digitale middelen aansluiten op de belevingswereld en geen afbreuk doen aan de waardes van goed kleuteronderwijs?
Vol: 03-04-2019 10:45:00
Spreker: Saskia Koper
Onze wereld vraagt steeds meer creatieve vaardigheden van onze kinderen, zoals oplossingsgericht denken en flexibel zijn. Maar hoe kun je een kind dit aanleren?
2 plaatsen beschikbaar: 03 april 10:45
Spreker: Hermine van Hemert en Christine Goedhart
Het onderwijs aan kleuters (en het toezicht daarop) draait om het inhoudelijk aanbod, het zicht dat leerkrachten horen te hebben op de ontwikkeling van de jonge leerling en het didactisch handelen. Leren door (te kunnen) spelen is daarbij een belangrijke zichtbare uiting.
42 plaatsen beschikbaar: 03 april 10:45
Spreker: Peter de Vries
Ouders kunnen genieten wanneer ze horen hoe hun kind op school speelt en verrassend tot bloei komt, dingen die ze thuis niet altijd zien. Maar een kind ontwikkelt zich eigenlijk alleen maar dankzij de ‘toestemming’ van zijn of haar ouders.
104 plaatsen beschikbaar: 03 april 10:45
Spreker: Koen de Jonge en Marjan Groenewegen
Spelen met natuurlijke materialen is anders dan spelen met materialen met een vooropgezet doel of idee. Natuurlijke materialen ontlokken een actievere houding en doen beroep op meerdere zintuigen.
47 plaatsen beschikbaar: 03 april 10:45
Spreker: Suzanne van Oers
In spel krijgen kinderen kansen om aan hun taal- en denkontwikkeling te werken. Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Je moet de wereld om je heen begrijpen, je hebt taal nodig en je moet kansen krijgen om zelf te kunnen denken en experimenteren.
Spreker: Informatiemarkt
Op de informatiemarkt vind je de nieuwste materialen en methodes, en maak je kennis met deskundigen uit verschillende organisaties. Schrijf je in voor clinics in een echte ‘inspiratiespeeltuin’ van de Rolf Groep.
39 plaatsen beschikbaar: 03 april 10:45
Kinderen zoeken via hun spel uitdagingen op. Zij krijgen verbinding met de wereld om hen heen, met elkaar en hun omgeving. Daar groeien zij door! Hoe geven we hen daar de ruimte en tijd voor?
83 plaatsen beschikbaar: 03 april 13:00
Spreker: Aleid Beets Kessens en Lisanne Quinten
Wat kenmerkt ontwikkeling en leren van een kleuter? Wat zijn overeenkomsten en verschillen met de behoeften van een schoolkind? Kleuters én schoolkinderen hebben baat bij spel en spelen.
Vol: 03-04-2019 13:00:00
Spreker: Cobi Visser
Spel verbindt. Dat geldt ook voor het speelleerplein in de onderbouw. Deze interactieve workshop start met manieren om een speelleerplein in te zetten.
Spreker: Robert Sikkes
Veel scholen gaan het onderwijs voor jonge kinderen anders organiseren, met leerpleinen, units of leerateliers. Dat biedt kansen en kent beperkingen.
105 plaatsen beschikbaar: 03 april 13:00
Spreker: Lenneke Gentle
Dansen is leuk! En dansplezier blijkt een belangrijk ingrediënt te zijn om kinderen met elkaar en met de professionals op de groep te kunnen verbinden. Eigenlijk kunnen we dans, beweging en spel direct verbinden met de dingen die ontwikkelingsdoelen voor peuters en kleuters.
165 plaatsen beschikbaar: 03 april 13:00
Spreker: Nienke van Sprang
Alle ogen van de kinderen zijn gericht op de doek op je schoot. Wat zit eronder? De klas zit op het puntje van zijn stoel. Iedereen is met hetzelfde bezig, heeft dezelfde focus.
3 plaatsen beschikbaar: 03 april 13:00
Spreker: Remco van den Berg en Maryse Nijhof
Binnen de praktijk van de voorschool staat spel centraal. Het Amsterdamse beleid op de VVE en daaraan gekoppeld Amsterdams aanvullende toezicht is erop gericht met voorscholen en kinderdagverblijven de doorgaande ontwikkellijnen zoveel mogelijk te faciliteren en stimuleren.
63 plaatsen beschikbaar: 03 april 13:00
Spreker: Jolande Bisschop
In de school wordt het kind geconfronteerd met een cultuur die ver af kan staan van de opvoedingscontext waarin het kind opgroeit. Deze kloof kan zich manifesteren door opvallend gedrag.
Spreker: Tinka Hofmeijer en Eveline Bogers
Naast het zelf ontdekken en ervaren binnen een rijke speelleeromgeving helpt de professional het kind juist dat stapje verder naar de zone van de naaste ontwikkeling door middel van goede instructie, voorbeelden en de juiste feedback. Kinderen die iets nog niet op eigen kracht kunnen, hebben een zetje nodig.
Spreker: Ilonka van der Sommen
In de dagelijkse praktijk zien we kinderen spelen en geven we daar betekenis aan. Hoe zouden we verhalen kunnen vinden en vangen bij onze leerlingen en hoe zit het eigenlijk met ons eigen verhaal?
100 plaatsen beschikbaar: 03 april 13:00
Spreker: .
30 plaatsen beschikbaar: 03 april 13:00
Spreker: Margot Wouterse
Tijdens een interactieve inleiding laat Margot de deelnemers zien en ervaren dat en hoe spel het kind verbindt met zichzelf, zijn eigen zijn, en met andere kinderen.
41 plaatsen beschikbaar: 03 april 14:45
Spreker: Chiel van der Veen
In deze lezing laat de spreker zien wat de kracht is van dialogische gesprekken. Hierbij laat hij zien hoe goed gesprekken met kinderen niet alleen het spel verdiepen, maar ook leerkracht, leerling en wereld met elkaar verbinden.
93 plaatsen beschikbaar: 03 april 14:45
Dansen is leuk!
189 plaatsen beschikbaar: 03 april 14:45
Spreker: Denise Bontje
Rondom media is er veel discussie.
25 plaatsen beschikbaar: 03 april 14:45
Spreker: Brechje Verhelle
Bouwen geeft de mogelijkheid dat kinderen, zowel jongens als meisjes, zich verbinden aan de wereld.
8 plaatsen beschikbaar: 03 april 14:45
Spreker: Marianne de Wit-Polet
In de kleutergroepen wordt spel vaak betekenisvol ingezet.
Vol: 03-04-2019 14:45:00
Spreker: Michel Hogenes
Muziek en spel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Spreker: Edith Louman en Nanda Zonjee
De workshop is gebaseerd op de inspiratiemap Onderzoekend en ontwerpend spelen
Spreker: Renske Pals
In deze workshop verkennen we de mogelijkheden van de speelzaal en zoomen we in op de integratie en het verbinden van bewegingsonderwijs met verschillende vakgebieden.
15 plaatsen beschikbaar: 03 april 14:45
Spreker: Rob van Bree
Steeds meer leerkrachten gebruiken prentenboeken in hun rekenonderwijs
57 plaatsen beschikbaar: 03 april 14:45
Op de informatiemarkt vind je de nieuwste materialen en methodes, en maak je kennis met deskundigen uit verschillende organisaties
28 plaatsen beschikbaar: 03 april 14:45
Online cookiepolicy De Nederlandse Telecomwet schrijft sinds 5 juni 2012 voor dat websitegebruikers op de hoogte moeten zijn van het plaatsen en uitlezen van cookies. Een cookie is een bestandje met een tekenreeks dat bij jouw bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd en waarmee jouw computer bij een volgend bezoek wordt herkend.
Welke cookies gebruikt de AOb? Welke cookies gebruikt de AOb? De website www.aob.nl en zijn subdomeinen plaatsen cookies die voortkomen uit het Google Analytics script dat op de website wordt ingeladen. Google Analytics is een hulpprogramma voor webstatistieken waarmee eigenaren van de website inzicht kunnen krijgen in de manier waarop bezoekers omgaan met de website. Door middel van Google Analytics proberen wij jouw websitebezoek zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.
Wil je meer informatie over cookies? Op de volgende websites kun je meer informatie vinden: Consumentenbond: Wat zijn cookies? https://www.consumentenbond.nl/internet-privacy/wat-zijn-cookies Consumentenbond: Cookies verwijderen https://www.consumentenbond.nl/internet-privacy/cookies-verwijderen