Actie voortgezet onderwijs 8 juni: doe mee!

De AOb organiseert op 8 juni een actiedag voor een betere cao in het voortgezet onderwijs. Die dag gaan op zoveel mogelijk scholen de docenten en ondersteuners het gesprek aan, met elkaar en eventueel met hun schoolleiding en bestuurders, om te vertellen wat er echt speelt op de werkvloer.

De aftrap voor het gesprek wordt op 8 juni gegeven tijdens een YouTube-livestream op deze site, van 14.00 tot 14.30 uur. Tijdens het gesprek kan een vragenlijst (online vanaf 8 juni om 11.00 uur) worden ingevuld, die vragen bieden een opening voor het gesprek op school. Hierbij vast een preview.

Als je geen vrije uren hebt (of krijgt) die middag kan je als AOb-lid vakbondsverlof opnemen om aan het gesprek deel te nemen. Maar we gaan er van uit dat dat niet nodig zal zijn

Hulp

Wij hebben jouw hulp nodig om deze actie tot een succes te maken. Door de actie onder de aandacht te brengen op jouw school en door je collega’s uit te nodigen.

Dus doe mee! We hebben hier hulpmiddelen voor je:

  • Een flyer om op te hangen in je school
  • Een intekenformulier  om op te hangen in je lerarenkamer
  • Een stappenplan om zelf een bijeenkomst op je school te organiseren
  • Een mail om, als je dat wilt, je bestuur of schoolleiding uit te dagen om mee te komen praten
  • Een online formulier om je aan te melden als deelnemer aan de actie (niet verplicht, wel handig).
  • Een aanvraagformulier voor vakbondsverlof.

Kom je er niet uit, neem dan contact op met je rayonbestuurder, vakbondsconsulent of schoolcontactpersoon. Die vind je via onze rayonkantoren.

Waarom deze actie?

Voor een verlaging van de werkdruk in het voortgezet onderwijs is er 300 miljoen euro structureel beschikbaar vanuit het Onderwijsakkoord dat is afgesloten met het kabinet. De AOb wil dat geld graag gebruiken om elke docent en ondersteuner 60 keuze-uren per jaar te geven, die besteed kunnen worden aan werkverlichting en persoonlijke ontwikkeling. Ook zou er een maximum van 24 lesuren per week moeten worden ingesteld. Afspraken hierover zouden een plek moeten krijgen in de cao.

De werkgevers willen de besteding van de 300 miljoen echter voor een groot gedeelte overlaten aan de teams, waardoor de kans groot is dat het geld verdwijnt in de lumpsum. Als we niet oppassen, wordt die 300 miljoen euro weg gerommeld en ziet het personeel er niets van terug in de vorm van een lagere werkdruk.

De werkgevers hebben aangegeven de ‘professionele dialoog’ in de scholen te willen versterken. Die handschoen pakken we graag op, vandaar dat we alle docenten en ondersteuners vragen om in gesprek te gaan met hun bestuurders en schoolleiding. Daag ze maar eens uit om écht met de werkvloer in gesprek te gaan, om te zien wat er leeft.

Heb je vragen over onze cao-inzet en de actie? Hier vind je de veel gestelde vragen.

De livestream van 8 juni om 14.00 uur is hier te zien: